cultura

Assaig

Judit Díaz Barneda

Sovietisme

Ara llibres publica un nou volum escrit per Ramon Breu (historiador i sociòleg) que centra l'atenció en la fascinació que en certs sectors de Catalunya es va sentir per l'URSS des de la seva creació. No és la primera vegada que s'analitza com l'arribada del comunisme va influir en el pensament i els esdeveniments de la primera meitat del segle XX (s'adjunta al final del llibre extensa bibliografia), però sí és la primera vegada que es disseca aquest fenomen cronològicament i de manera tan minuciosa des de la perspectiva catalana.

L'assaig està dividit en onze capítols que examinen com el model soviètic va determinar el posicionament ideològic d'un gruix important de la població, així com la fascinació que va generar entre els polítics, les classes culturals i la societat en general, encara que no fossin propers als postulats comunistes. Des del reticent Josep Pla al llibertari Àngel Pestaña, empesos per motivacions diferents, van voler anar a observar de primera mà què s'estava coent a l'URSS, com es feia això de posar en pràctica aquells postulats teòrics discutits fins a la sacietat i fer que el sistema funcionés. Les impressions que van fer arribar a Catalunya, ja fos per escrit o pel seu propi testimoni personal, van condicionar les reaccions d'una part de la societat catalana, especialment un cop iniciada la Guerra Civil.

L'aventura soviètica es va convertir no només en un tema de discussió dels cenacles polítics, sinó que va tenir un efecte crida en vessants menys transcendents, diríem, i més estètics. Es va convertir en el que ara anomenaríem un trend topic. Per il·lustrar aquesta fascinació, Ramon Breu dedica uns capítols a analitzar com els models provinents del cinema, el cartellisme i la poesia van influir en l'expressió estètica catalana. L'entrada dels nous estímuls va trencar els motlles de l'art d'origen burgès i els va modelar per fer-los vehicle del proselitisme del proletariat.

La tesi que es repeteix com un fil conductor és la següent: les arrels de la fascinació pel país dels soviets a Catalunya provenen del fet que, ni que fos en teoria, l'URSS garantia el respecte a les nacionalitats que integraven el seu territori. Però com s'anava demostrant a mesura que els esdeveniments ho feien evident, aquest respecte a les petites nacions dins de l'URSS es va quedar en els llimbs de les intencions incomplertes. Els simpatitzants de les esquerres nacionalistes a Catalunya s'havien enamorat d'una metàfora, d'un símbol, d'un somni que venia de Moscou.

La Catalunya soviètica El somni que venia de Moscou Autor: Ramon Breu Editorial: Ara Llibres Pàgines: 192 Preu: 19,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.