L'històric cantant jamaicà Derrick Morgan encapçala la setzena edició del Reggus

El festival de «reggae» i «ska» de Reus es desenvoluparà el 4 de juliol amb una programació de vuit concerts

L'esquema d'aquesta edició del festival serà similar al dels últims anys, amb l'oferta de dues programacions paral·leles, una que es desenvoluparà a l'escenari principal i l'altra, al secundari, segons ha informat l'organització. També s'han preparat accions teatrals i de percussió que ompliran els descansos que es puguin produir entre actuació i actuació.

El jamaicà Derrick Morgan és el principal atractiu del Reggus d'enguany. Nascut l'any 1940, Morgan forma part de la primera onada d'artistes jamaicans que van arribar a aconseguir popularitat internacional. Considerat com un dels fundadors de l'ska al costat d'altres artistes com The Skatalites (banda que va actuar al Reggus del 2007), Laurel Aitken, Prince Buster o Desmond Dekker, la gira europea en què està immers ara, i que el portarà a Reus, serà segurament la seva última aparició al continent a causa de la seva edat i la seva completa ceguesa, ha remarcat l'organització del festival. Una última oportunitat per contemplar el potent directe d'un músic que va començar la seva carrera amb tan sols 17 anys i amb un primer gran èxit, Fat Man, que va gravar al costat de Duke Reid. A partir d'aquell moment, Morgan es va convertir en el rei incontestable de l'ska amb èxits com Be Still, In My Heart, Don't Call Em Daddy, Mon Hop, Housewives Choice i el mític Forward March. Morgan va combinar els seus múltiples discos amb produccions pròpies per a altres artistes com Bob Marley, Jimmy Cliff o Garnett Silk.

L'escenari principal també l'ocuparan durant la llarga nit del Reggus altres músics. El primer és el del mallorquí Hermano L (reggae, dancehall), un artista que va començar a La Puta Opepé, una banda pionera en el seu estil. En solitari va debutar amb l'àlbum Malo hasta el hueso, un dels millors àlbums de reggae gravats a l'Estat espanyol. Tant Derrick Morgan com Hermano L actuaran al costat de la banda barcelonina Rànking Soldiers, tot un referent de la música jamaicana feta al país. Els altres dos concerts que es desenvoluparan a l'escenari principal del festival seran el del madrileny Ras Kuko i les cantants de Las Damas y la Orquesta Invisible. Ras Kuko, que estarà acompanyat per la Mad Sensi Band, va ser membre fundador del grup de reggae Cañaman, vell conegut, també, del festival reusenc. El seu primer treball en solitari, Raspect, ja va ser una mostra de la contundència i el compromís social que caracteritzen les seves composicions. Las Damas y la Orquesta Invisible, per la seva banda, és la unió de dues veus femenines, Begoña Bang Matu (que va ser cantant de Malarians i va col·laborar amb Potato, Fermin Muguruza i altres músics) i Carmen Cercós (excantant de Skaparapid). La banda es troba immersa ara en la seva gira de presentació del CD Picnic Glamour. «Las Damas y la Orquesta Invisible ofereixen una fórmula en la qual el glamur és una realitat en cadascun dels talls d'un disc enfocat cap al ball», segons l'Associació Cultural Reggus.

Escenari secundari

L'escenari secundari del Reggus estarà reservat a les actuacions de Revolutionary Brothers, duet donostiarra que barreja estils jamaicans clàssics i moderns i que tocarà acompanyat dels vocalistes King Konsul i Yanu; i del discjòquei italià Rude Hi-Fi, pioner de la fusió de breakbeats i reggae: «Rude Hi-Fi ha tocat en tots els grans festivals d'Europa i és conegut per la seva veu potent, els xous salvatges i pels remixes reggae més bojos i estranys.»

El Reggus ha convidat dues formacions més per animar els temps morts que hi ha entre concert i concert. Són L'Espurna Diabòlica, una colla de diables de Reus que se serveix del material pirotècnic per posar en escena les seves inquietuds socials; i la percussió brasilera dels barcelonins Wakabums, que interpreten temes d'estructura brasilera amb influències de diferents cultures.

Finalment, i amb motiu del Reggus, s'ha muntat al bar Campus una exposició de quadres de l'artista lleidatà Ciscoksl, en els quals fa un homenatge a la música jamaicana, la seva cultura i les seves arrels. La mostra romandrà exposada fins al 4 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA