cultura

editorial

Recuperacions notables

Hem volgut obrir aquest suplement de després de Sant Jordi amb un dels llibres més interessants que s'han publicat els últims mesos en català. Es tracta de Diari íntim. Escrits autobiogràfics, de Rafael Tasis, publicat per A Contra Vent, amb qui obrim i dediquem el reportatge central, a càrrec de Xavier Serrahima. Diari íntim. Escrits autobiogràfics aplega un bon grapat de textos, des d'alguns que daten de quan era adolescent, a començament de la dècada del 1920, fins a la difícil dècada del 1950. L'obra de Tasis és la d'un dels intel·lectuals compromesos del seu temps, els que van haver de patir totes les inclemències dels pitjors moments de la història del segle XX, precisament quan estaven desenvolupant la seva obra.

La tenacitat podria ser la característica unificadora de molts d'aquells escriptors que van passar per diverses derrotes. Novel·lista, memorialista, divulgador històric, dramaturg, crític, assagista, llibreter, impressor, traductor de l'anglès i del francès, antòleg i periodista, va començar amb 16 anys a col·laborar regulament en els mitjans de l'època. Tot i les dificultats, no va aturar la publicació després de la Guerra Civil, i a París, durant l'ocupació, hi van aparèixer llibres seus, com també a Mèxic, posteriorment. És un autor a redescobrir i encara recordo quan a 3 i 4 van recuperar dues novel·les policíaques estupendes, La Bíblia valenciana i Un crim al Paralelo. Aplaudim la iniciativa d'aquest volum, que manté viva la memòria i obra d'un home singular, amb una vida de novel·la. Una societat mínimament agraïda hauria de correspondre l'esforç d'homes com Tasis mantenint-los vius a través de la lectura. Seria just i necessari.

També cal destacar la incorporació de segells nous en català. La petita editorial literària Marbot reedita la traducció del recentment desaparegut Josep Maria Güell de Les ànimes mortes, de Gogol, amb què Pere Guixà obre la secció de crítica.. La mateixa editorial havia publicat a final de l'any passat un altre clàssic de la literatura vuitcentista russa, Pares i fills, d'Ivan S. Turguenev: bons llibres i bones edicions, que esperem que puguin continuar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona