Cinema Estrena

estrenes

xavier roca

Dustin Hoffman, debutant

L'actor parla de la seva ‘òpera prima' com a director, una comèdia amb grans noms de la interpretació britànica

Amb una trajectòria al darrere que l'ha convertit en un dels actors més respectats de Hollywood, el veterà Dustin Hoffman ha decidit fer als 75 anys el salt cap a la realització, i avui estrena El cuarteto, una comèdia amable sobre la vellesa –i també un homenatge al món de l'espectacle– ambientada en una residència per a cantants d'òpera jubilats. La pel·lícula va clausurar la darrera edició del Festival de Sant Sebastià, on Hoffman –que hi va recollir el premi Donostia– va atendre la premsa amb entusiasme i extrema simpatia.

El protagonista de Tootsie havia volgut posar-se darrere les càmeres molts anys abans, però creu que “si ho hagués fet abans hauria estat un pèssim actor. Durant anys vaig voler dirigir Libertad condicional, que finalment va fer Ulu Grosbard, però van sorgir problemes i vaig decidir deixar-ho, cosa que em va traumatitzar. Trobar el projecte adequat és com casar-se sis o set cops abans de trobar la dona de la teva vida. A vegades tens dimonis interns que t'impedeixen fer alguna cosa; ara he aconseguit superar aquest dimoni, d'altres no.” La decisió de dirigir està relacionada, precisament, amb el mateix tema que aborda el film: “A mesura que el teu cos degenera físicament, tens ganes de dir-li a Déu que no et pot aturar.” I també per la voluntat de deixar un llegat: “Arthur Miller va dir que tots tenim la necessitat de la immortalitat. Jo parlo amb els meus fills d'actors que em van influir, com Red Skelton i George Burns, i no saben a qui em refereixo.”

Curiosament, El cuarteto és una producció de la BBC de look pulcrament britànic, que disposa d'un repartiment encapçalat per grans noms del cinema i el teatre d'aquest país, com ara Maggie Smith, Billy Connolly, Michael Gambon, Tom Courtenay i Pauline Collins. Amb la seguretat que li dóna la seva dilatada experiència, Hoffman assegura que “l'actor sempre té raó. Si l'escena no funciona no és culpa seva, sinó de l'escena, i s'ha de canviar”. I, en el cas dels veterans intèrprets que ha dirigit a El cuarteto, afirma que “cada un d'ells ha aportat dimensions que no estaven escrites en el seu personatge”. La pel·lícula està escrita per Ronald Harwood, guionista d'El pianista de Roman Polanski, a partir de la seva pròpia obra de teatre.

Grans mestres
Dustin Hoffman ha tingut grans referents a l'hora de fixar-se en la feina d'un realitzador. Com John Schlesinger, (‘Cowboy de mitjanit'), que “va ser molt criticat perquè era britànic i caricaturitzava els Estats Units, la gent marxava del cinema”. O Sam Peckinpah (‘Perros de paja'), “un artista, però que interrompia el rodatge durant setmanes per l'alcoholisme”.
El cuarteto
‘Quartet' Direcció: Dustin Hoffman Interpretació: Maggie Smith, Billy Connolly, Michael Gambon Gènere: Comèdia País: Gran Bretanya, 2012


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona