Cinema Estrena

estrena

bernat salvà

De governador a xèrif

Després de vuit anys dedicat a la política i de breus aparicions a ‘Los mercenarios' 1 i 2, Arnold Schwarzenegger torna al cinema d'acció com a protagonista amb ‘El último desafío'. Eduardo Noriega és el seu contrincant en un film d'acció carregat d'ironia: com altres companys de generació, ‘Terminator' es fa gran, però s'ho pren amb humor

Els herois d'acció del Hollywood dels anys 80 i 90 han esdevingut un exemple cridaner de la resistència atàvica a la jubilació. Sí, a tothom li costa acceptar que es fa gran, però si has de córrer entre explosions, volar pels aires i barallar-te a cops de puny amb malvats musculosos, acostar-te als setanta anys pot ser un obstacle insalvable si es vol evitar el ridícul. Probablement per això, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Sylvester Stallone, Charles Bronson, Harrison Ford i altres estrelles veteranes recorren a certes dosis d'ironia quan tornen al gènere. Amb aquest esperit, i amb una fórmula que no difereix excessivament de la que els va fer triomfar temps enrere, molts d'ells van tornar a agafar les armes per fer Los mercenarios i la seva seqüela, projectes promoguts per Stallone. I podríem dir que és el mateix esperit amb què Arnold Schwarzenegger, que va tenir breus aparicions als dos films, ha afrontat el rodatge d'El último desafío, sota la direcció del sud-coreà Kim Jee-woon (Encontré al diablo).

Una de les curiositats de la pel·lícula és la presència en el repartiment d'Eduardo Noriega. L'actor càntabre, que ja ha aparegut en algun film de Hollywood com ara En el punto de mira, encarna Gabriel Cortez, l'antagonista de Schwarzenegger. Es tracta del perillós cap d'un càrtel de narcotraficants que intenta fugir dels Estats Units travessant el poble fronterer on treballa Schwarzenegger de xèrif. Noriega ha parlat aquesta setmana a Madrid de la curiosa experiència de treballar en aquest film: “La cinta és rara, una barreja de gèneres: comèdia, acció, drama i gore –va explicar a Efe–. Em va semblar marciana des del mateix moment del rodatge, però en la seva raresa està la seva particularitat positiva.” Tot i que sovint l'hem vist en projectes d'autor –per fer Les mans buides, de Marc Recha, fins i tot va aprendre català–, reconeix que ha estat un privilegi “ser l'antagonista de Schwarzenegger, el número u del gènere d'acció dels anys noranta”.

Arnold Schwarzenegger interpreta Ray Owens, un policia que havia treballat en el departament de narcòtics de Los Angeles i que decideix retirar-se a fer de xèrif al seu poble natal, Sommerton Junction, molt a prop de la frontera amb Mèxic. La mala sort fa que Cortez, que acaba de fugir de la presó, intenti arribar a Mèxic passant pel seu poble.

L'actor ha explicat que se sent reflectit en aquest personatge, que deixa pas als joves i es mig retira en un poble per viure tranquil i afrontar reptes més modestos. Però se'n veu un bull intentant resoldre un problema que no ha pogut solucionar ni l'FBI (amb Forest Whitaker al capdavant de l'operació, formant part d'un interessant repartiment que inclou també Johnny Knoxville i Peter Stormare). De fet, més que retirar-se, això és el que li passa a l'exgovernador Schwarzenegger: torna al cinema i el veurem en un bon grapat de pel·lícules els propers anys. Ja té lligats Ten, en què també persegueix narcotraficants; The tomb, on torna a treballar amb Stallone, i el film bèl·lic Unknown soldier. Més endavant, podria protagonitzar seqüeles de Los gemelos golpean dos veces i fins i tot un quart Terminator, amb guió de James Cameron, després del fracàs de la refundació de la saga amb Terminator salvation.

De moment, però, ens hem de conformar amb El último desafío. Un simple entreteniment, que es fa més digerible gràcies a l'humor i la ironia –només faltaria que s'ho prenguessin seriosament–, però que s'oblida fàcilment al cap de pocs dies (o hores) de sortir de la projecció.

el último desafío
‘The last stand' Direcció:Kim Jee-woon Intèrprets:Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Eduardo Noriega, Peter Stormare Gènere: acció País: EUA, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.