Cinema Critica

crítica

imma merino

Vendre's l'ànima

Mentre Richard Linklater acaba de presentar a la Berlinale Before Midnight, amb la qual retorna a la parella que s'havia conegut a Viena a Before sunrise (1995) i s'havia retrobat a París a Before sunset (2004), s'estrena entre nosaltres un film en què Julie Delpy reprèn part dels personatges de Dos dies a París, però traslladant-los a Nova York. Després de realitzar La comtessa, en què encarnava la vampiressa Elizabeth Bartory, i de la comèdia de remembrança autobiogràfica El skylab, l'actriu i directora francesa, protagonista i coguionista juntament amb Ethan Hawke de la trilogia romàntica de Linklater, també s'apunta, doncs, al serialisme, però amb resultats menys esplèndids que els del director nord-americà.

A Dos dies a París, rodada l'any 2006, Julie Delpy, encarnant una fotògrafa francesa anomenada Marion, i Adam Goldberg formen una parella que, resident a Nova York, visita els pares d'ella a París. A la seqüela, Delpy s'ha separat del personatge interpretat per Goldberg i conviu amb un periodista assumit per Chris Rock. En aquesta ocasió, com pot suposar-se, la família parisenca (només el pare, perquè la mare ha mort recentment, la germana addicta al sexe i el seu xicot fumeta, que abans també ho va ser de Marion) decideix passar un parell de dies a Nova York. Hi ha molts elements que, en bona part malauradament, es repeteixen: una certa tendència a buscar la gracieta (una altra cosa és trobar-la) a través de constants referències al sexe, mentre que, en aquesta seqüela, Rock i Delpy intenten practicar-lo sense aconseguir-ho mai perquè sempre hi ha interferències; les monades de Julie Delpy, omnipresent en el film, al qual també hi aporta la música i, així doncs alguna cançoneta; la sobreactuació del pare de l'actriu, Albert Delpy, interpretant el pare suposadament estrafolari de la protagonista; i un cert toc culte / artístic amb el qual intenta donar certa volada a una comèdia de situacions fàcil i sentimental construïda com una acumulació de sketchs.

El to pretesament culte / artístic, però també volgudament empeltat d'ironia, es manifesta a través d'una exposició de fotografies de Marion que reuneix una sèrie d'autoretrats al llit, a vegades en companyia, de manera que s'hi representaria l'esdevenir de les seves relacions amoroses durant uns anys. Però, a més, apuntant-se Delpy a la crítica irònica de l'art contemporani que es fa present en altres films recents, Marion, en un gest conceptual, ha decidit vendre's l'ànima, tot i que no hi creu. La seva venda dóna peu a l'aparició de Vincent Gallo (no deu ser per res que sigui un gran narcisista) fent d'ell mateix. No sé fins a quin punt hi ha un cert reconeixement de Delpy del fet que s'està “venent l'ànima”, encara que no hi cregui.

dos días en nueva york
‘2 Days in New York' Direcció: Julie Delpy Interpretació: Chris Rock, Julie Delpy, Kate Burton, Vincent Gallo Gènere: comèdia Països: França-EUA, 2012


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.