cultura

periodisme

El XVè Premi Liberpress reconeix l'humor tendre i mordaç de Forges

L'associació distingeix també Jirí Menzel, Joan Manuel Serrat, Leo Bassi, Joan Guasp i Eduard Punset

Els veïns d'Angrois rebran el premi Catalunya

El 1999 va ser l'autor, a canvi de res, del primer cartell d'uns premis a favor de la llibertat de premsa i la solidaritat que naixien modestament a Girona. Quinze anys després, és ell qui recollirà el premi principal Liberpress per una trajectòria professional que es defineix per l'humor sarcàstic i mordaç tant com per la simpatia i la tendresa amb què el transmet. Antonio Fraguas (Madrid, 1942), més conegut com Forges, traducció catalana del seu cognom en homenatge als orígens materns, rebrà dijous vinent, a l'Auditori de Girona, el XV Premi Liberpress en un gest que tanca el cercle reverenciant alhora el seu esperit crític i la seva generositat.

L'humor gràfic és molt present en aquesta edició d'uns premis que el president de l'associació que els promou, Carles McCragh, considera els més importants de l'Estat espanyol pel prestigi dels guardonats, només superats, va dir, pels Príncep d'Astúries. Així, aquest any s'ha encomanat un doble cartell: un per anunciar la quinzena edició, que ha realitzat el dibuixant català de còmic Kim, i l'altre, en commemoració del quinzè aniversari de la seva creació, del qual és autor el francès Plantu. A més, en la categoria Associació, ha estat distingida l'organització Cartooning for Peace, creada el 2006 arran de la polèmica per les caricatures de Mahoma i que agrupa ninotaires i humoristes gràfics d'arreu del món per protegir la llibertat d'expressió enfront del fanatisme.

El premi en la categoria de cinema ha estat per al director txec Jiri Menzel, un autor de culte del cinema independent, del qual es recorden especialment les adaptacions a la pantalla de les novel·les del seu compatriota Bohumil Hrabal Trens rigorosament vigilats, amb la qual va guanyar el 1968 l'Oscar al millor film estranger, o Jo que he servit el rei d'Anglaterra (2006). El premi de cançó serà per a un referent indiscutible: Joan Manuel Serrat, que ha tingut la virtut, va subratllar McCragh, de fer-se estimar tant a Catalunya com a Espanya. Pel que fa a la literatura, el Liberpress vol homenatjar la trajectòria del mallorquí Joan Guasp, novel·lista, dramaturg i poeta, i gran defensor del català com a “llengua de la raó, la passió i els sentiments”. En l'apartat Camins, rebrà el premi l'actor còmic Leo Bassi, pel seu “caràcter rebel i indòmit” que se serveix de la provocació per despertar consciències. El premi Catalunya el compartiran aquest any el popular divulgador científic Eduard Punset i l'associació de veïns del barri d'Angrois de Santiago de Compostel·la, pel seu comportament exemplar, el seu valor i la seva humanitat en auxili de les víctimes de l'AVE que va descarrilar el 24 de juliol passat. Finalment, el premi Liberpress Memorial serà per a l'antiga brigadista, resistent i supervivent de Ravensbrück Lise London (1916-2012).

Fent balanç dels quinze anys de recorregut, McCragh va lamentar que els Liberpress continuïn sent encara poc coneguts fora de Girona, i va felicitar-se, en canvi, del suport econòmic (18.000 euros) i institucional que reben, des de l'any 2006, de la Diputació.

LA DATA

17.10.13
és el dia
de la festa de lliurament de premis, a l'Auditori de Girona, i a la qual assistiran tots els guardonats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona