cultura

El cantautor nord-americà Lou Reed mor als 71 anys

El líder de la Velvet Underground va rebre un trasplantament de fetge fa pocs mesos

Va ser un dels músics més influents dels últims 50 anys

El cantautor nord-americà Lou Reed, líder de la banda The Velvet Underground i un dels rockers més influents de les últimes dècades, ha mort als 71 anys a la ciutat de Nova York, segons ha avançat aquesta tarda la revista nord-americana Rolling Stone a la seva edició digital.

El seu agent literari, Andrew Wylie, ha confirmat la notícia aquest vespre a The New York Times i ha detallat que Reed i ha mort a Long Island. De moment no ha transcendit la causa de la seva mort, però Wylie apunta que podria tenir relació amb el trasplantament de fetge al que es va sotmetre fa uns mesos.

El representant de Lou Reed al Regne Unit, Andy Woolliscroft, també ha confirmat la mort de Reed al diari britànic The Guardian, si bé tampoc n'ha concretat els detalls.

Nascut a Brooklyn el 1942 com a Lewis Allan Reed va ser un dels fundador de la llegendària banda novaiorquesa Velvet Underground als anys 60. Vocalista, guitarrista i compositor, Reed ha estat un dels músics més influents dels últims 50 anys. Alguns dels seus temes més coneguts van ser Walk on the wild side, Transformer, Sweet Jane, The heroine o Rock 'n Roll animal. Durant la seva carrera es va reinventar diverses vegades i va ser pioner d'estils com el rock psicodèlic, el glam o fins tot el punk.

Poc després d'acabar els estudis va formar una banda amb John Cale que, després d'alguns canvis, es convertiria en The Velvet Underground, apadrinada pel màxim exponent del pop-art nord-americà, Andy Warhol. La banda va destacar per una nova manera d'escriure lletres que en què el missatge podia ser més rellevants que la música en sí. De fet, l'àlbum de debut de la formació The Velvet Underground & Nico', del 1967, amb portada de Warhol, es considera un dels disc més influents de la segona meitat del segle XX. El grup va enregistrar quatre discos entre 1967 i 1970. Als anys 70 va començar una carrera en solitari amb la qual va consolidar la seva figura de mite del rock.

També van ser anys d'excessos amb l'alcohol i altres drogues. Una etapa que deixaria enrere a partir dels anys 80, quan es va desintoxicar. A partir d'aquest moment es va convertir en un adepte al tai-txi.

Lou Reed va ser un artista total que va transcendir l'àmbit musica. Durant les seves llargues gires es va aficionar a la fotografia i va realitzar diverses exposicions, una de les quals el 2010 a Palma. També va publicar una adaptació del poema de Edgar Allan Poe El corb.

Tant ell com la seva parella, la violinista i artista experimental Laurie Anderson, sempre van mostrar admiració per la literatura catalana fins al punt que en diverses ocasions havien recitat peces adaptades d'Espriu, Cassasses i Brossa, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic