cultura

Un ‘Waka waka' de doble canya

Els Laietans i Els Vinardells sacsegen els balls de gralles amb versions de Shakira, Bisbal i Coldplay

“No som més atrevits que fa un segle; els temes del moment són uns altres, simplement”

Entre els principals mèrits de la nova generació grallera hi ha la reinvenció del ball de gralles, erigits en farres de primer ordre a ritme de Shakira, Bisbal, Coldplay, Els Amics de les Arts, La Trinca, Antònia Font, Gangnam Style, la sintonia de Doraemon i un so escalfat de gralles. “La nostra idea és fer un ball de gralles a pinyó tota l'estona amb cançons modernes que puguin arribar a tots els públics. Actualment hi ha molts grups lluitant per fer-ho possible”, proclama Roger Cucurella, un dels tres rogers que formen part en l'actualitat d'Els Laietans.

Festa Major, el disc que aquest quartet del Maresme va publicar el novembre passat, ha significat una petita revolució en els àmbits de la gresca grallera. Acompanyats de Titot, Obrint Pas, Carles Belda, Jordi Fàbregas, La Carrau, Riu i la Cobla Sant Jordi, entre d'altres, Els Laietans es passegen per tots els estadis d'una festa major: des del pregó (etzibat a ritme de rap per Màrius Serra) fins al “passi-ho bé i moltes gràcies” de La Trinca.

Els Vinardells, de Vilafranca del Penedès, demostren que Els Laietans no estan sols en la creuada'aventura. “Al principi, a Vilafranca, tot eren ballables i, al final, hi havia tres o quatre temes destroyers, però ara la truita s'ha canviat: tot són temes destroyers i els ballables han quasi desaparegut”, explica Jordi Catasús. “Anem provant coses i, al principi, surten mescles infumables que acaben tenint forma. No som, però, més atrevits que fa un segle. Simplement els temes populars del moment són uns altres.” Els reusencs Canya d'Or i els Inxa Impro Quartet de Manu Sabaté, d'esperit jazzístic, són dos altres grups de referència d'aquesta revolució grallera. Dissabte a les 20:00 h, com a cloenda de les jornades Gralla Made In Catalonia, Els Laietans i Els Vinardells compartiran al Tradicionàrius un ball de gralles en què, és clar, hi pot sonar de tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda