cultura

Els acudits de la Punxa d'en Jap en una mostra a Vilanant

L'exposició ‘300 i punt' s'inaugura avui i recull 50 vinyetes sobre el procés català, en el marc dels actes de commemoració del Tricentenari

Són dibuixos publicats a El Punt Avui els últims cinc anys

Vilanant inaugura avui al vespre una exposició amb cinquanta acudits de la Punxa d'en Jap que s'han publicat a El Punt Avui els últims cinc anys. La mostra fa un recull dels dibuixos d'en Jap que parlen sobre el procés català i s'emmarca dins els actes de commemoració del Tricentenari del 1714 a Avinyonet, Cistella i Vilanant. A més, el dibuixant ha fet una vinyeta inèdita només per a l'exposició, que inicialment està previst que es pugui veure només aquest cap de setmana, però que podria allargar fins al 9 de novembre, quan s'ha de fer la consulta.

La mostra s'ha batejat amb el nom de 300 i punt . El dret a decidir a la Punxa d'en Jap. El títol fa referència als 300 anys d'espera als quals els catalans volen posar fi, i de l'altra, al fet que els acudits han estat publicats en aquest diari, segons ha explicat el mateix Joan Antoni Poch– conegut com a Jap–. Assegura el dibuixant que l'exposició vol “mostrar un punt de vista diferent” del procés català, “des de l'òptica de l'humor”. “Si t'ho agafes seriosament, la història no deixa de ser fins i tot una mica depressiva. És una historia que fa 300 anys que dura. I encara que ho tractem amb sentit de l'humor no deixa de ser patètica.”

En Jap assegura que ha tingut feina per escollir només cinquanta dibuixos perquè entre el 2010 i el 2014 ha publicat més d'un centenar de vinyetes vinculades al procés català. “És un tema que crema i he tingut dificultats per triar. Vaig escollir els que em fan més gràcia a mi. Es tracta de riure, de presentar un punt de vista diferent, de desdramatitzar-ho”, diu. Els dibuixos que es podran veure a partir d'avui a les set de la tarda –quan s'inaugura la mostra– fan un repàs des de l'inici del procés fins ara. “N'hi ha de quan es parlava de la falta de finançament, del desastre de les infraestructures, de la retallada de l'Estatut fins al debat sobre el dret a decidir i la pretesa il·legalitat de votar”, relata el dibuixant.

Un d'inèdit per al cartell

A banda dels cinquanta acudits publicats a El Punt Avui que recull la mostra, en Jap n'ha fet un d'inèdit expressament per aquesta ocasió (a la foto). “Fa referència a aquests 300 anys. Hi ha un personatge que seria un miquelet que representa l'inici del procés. Vol representar com a partir d'una derrota han passat 300 anys i continuem la lluita, simplement que s'ha substituït una escopeta per una urna. És el que representen els dos personatges”, explica Joan Antoni Poch.

LA XIFRA

50
acudits
de la Punxa d'en Jap es podran veure al Trull de Vilanant a partir d'aquest vespre a les set.

LES FRASES

He tingut una feinada a triar perquè en vaig trobar més d'un centenar. És un tema que crema
Joan Antoni Poch (Jap)
dibuixant
L'exposició recull cinc anys del procés amb els acudits publicats a El Punt Avui des de l'òptica de l'humor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia