cultura

Lluís Galter evoca a ‘H' l'episodi clau d'una espia del 1714

Marianna de Copons és la protagonista d'aquest llarg curtmetratge que ha estat escollit al Short.cat

El director de cinema Lluís Galter (Figueres, 1983) salta dels maquis catalans de Caracremada a retratar la no menys intensa activitat combativa de la resistència catalana durant el setge borbònic de 1714. Concretament, el paper que va exercir l'espia Marianna de Copons en un episodi clau de la guerra de Successió. Ho fa amb H, un curtmetratge que ha estat recentment seleccionat per Catalan Films per participar en festivals i mercats d'arreu del món en el marc del programa Short.cat 2015.

El film, protagonitzat per Cristina Genebat (Marianna de Copons) i Àlex Moreu (aquest en el paper de Pierre Le Guerchois), parteix d'una idea original del gironí David de Montserrat, un dels coautors de la novel·la Lliures o morts (Columna Edicions), convertida en un best-seller amb més de 20.000 exemplars venuts. Concretament el punt de partida argumental es basa en un cas real que recull un dels capítols del llibre, que David de Montserrat, juntament amb Lluís Galter, van desenvolupar fins a confeccionar el guió definitiu d'una història que ben bé podria haver donat per a un llargmetratge –el curt dura 33 minuts– si no fos pel pressupost ajustat de què disposava aquest projecte guanyador del premi Maria Aurèlia Capmany que lliura l'Ajuntament de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de la Dona. “El film ens presenta una de les cares ocultes de la guerra de Successió com és el paper de la dona en la resistència heroica de la Catalunya de 1714 i sovint en tasques tan o més transcendent que ser a primera línia de foc”, reivindica Galter.

Entre la vida i la mort

El director explica que la pel·lícula resultant té una atmosfera volgudament enrarida i decadent i els protagonistes semblen talment “uns espectres condemnats a viure entre la vida i la mort”. Marianna de Copons tampoc apareix, doncs, com una heroïna clàssica, “perquè he preferit atorgar-li un caràcter més humà però també més ambigu i amoral”. Sens dubte, un comportament justificat en un context de guerra.

Heroïna de moda

L'argument porta l'espectador –un subjecte actiu sempre en el cinema de Lluís Galter– al setge borbònic de Barcelona, en què l'aristòcrata Marianna de Copons –personatge que Joel Joan també ficciona ara a la sèrie El crac– té la missió de reunir-se amb un oficial que prepara una operació per afeblir l'exèrcit català.

La pel·lícula, que està coproduïda per Lastor Media (10.000 km), s'ha rodat a Talamanca i al Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia