cultura

Crònica

Lady Barbarella

Music, fashion, dance and party.” Això és el que promet la gira Artrave: the artpop ball tour de Lady Gaga, i això és el que van obtenir a dojo els prop de 17.000 espectadors que ahir van omplir el Palau Sant Jordi de Barcelona. D'àngel intergalàctic a innocent Rainbow Britte, la camaleònica estrella del pop Lady Gaga va desplegar per tercer cop a Barcelona els seus dots de cantant i també d'actriu en l'únic concert programat a tot l'Estat espanyol d'aquesta gira.

Per presentar el seu tercer àlbum d'estudi, Artpop, la diva del kitsch per excel·lència va començar trepitjant fort en un escenari transformat en Olimp grec amb tocs de planeta Kripton i enjardinat amb les flors misterioses de Viatge al centre de la Terra. Magnètica i explosiva, va aparèixer emmarcada per unes ales que més aviat semblaven les potes d'una taràntula i amb una bola blava encastada al pit. “Barcelona, vine a mi”, va exhortar felina. “M'agrada molt estar aquí, és una ciutat preciosa.” A partir d'aquí, l'espectacle va transcórrer com una mena de viatge pels films de ciència-ficció de sèrie B, amb parades ben curioses com ara quan es va mostrar com una exuberant Barbarella (recordem-ho: el film mític de Roger Vadim amb una Jane Fonda en flor), una Venus sensual i més curvilínia del que és habitual, amb una perruca descomunal al cap –que no li impedia, per cert, ballar–, o bé, en una altra parada d'aquesta superba faula, quan va lluir el seu sarcasme envoltada de tentacles plastificats amb piquets negres que feien pensar en la temible Úrsula de La sireneta.

Entre els múltiples objectes que els fans li van llançar, va agafar un nino inflable amb la cara del veterà cantant Tony Bennett, amb qui acaba de gravar un disc de duets, i va dir: “Estic tan emocionada que hagi pogut venir al meu xou...!” Com en el concert anterior, també va parlar del Barça; vaja, el va cantar tot seguint la melodia d'Alejandro. A la pista, una única estelada amb el dors de la bandera virolada dels gais recordava que l'endemà era el 9-N. Possiblement, l'únic moment fora de guió va ser quan l'artista es va llançar damunt del públic i els agents de seguretat la van haver d'anar a rescatar.

Sota una pluja constant de confeti, Lady Gaga va cantar gairebé tots els temes d'Artrave, però també va oferir alguns dels seus grans èxits d'àlbums anteriors i va sorprendre amb una versió de What's going on que va cantar abraçada al seu fan Sergi. El conjunt va quedar amanit amb potents cops de teatre com ara quan, en un lateral de l'escenari, es va despullar i es va canviar de vestuari ajudada per tres assistents que li van cordar la faldilla i li van encasquetar la perruca. Houdini total, vaja.

En crisi? L'artista nord-americana sembla que fa cas omís de la línia vermella que davalla en el gràfic de vendes (2,3 milions d'exemplars venuts d'Artpop, mentre que de l'anterior, Born this way, se'n van vendre 8 milions, i del primer, The fame, 16), i de les veus crítiques que assenyalen que no està tan en forma després de l'operació que li van fer als malucs i per la qual va haver de suspendre la gira anterior, The born this way ball.

Sigui com sigui, ahir va lluir tota l'energia desbordant que la caracteritza i –sobretot– la seva capacitat de connectar amb els “little monsters”, és a dir, els seus fans. Per lliurar-se a ells, i en un gest de compromís radical, es va vestir de núvia rutilant per tancar un espectacle al capdavall colorit i carnavalesc que la revalida com la reina del pop. Amén.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia