cultura

Debut literari amb una aventura juvenil d'un estiu com els d'abans

El documentalista Xavier Llopart reivindica també l'essència dels pobles de la Catalunya interior en el seu primer llibre, ‘L'oreneta de Mont-Sacer'

Ja en la coberta, el documentalista Xavier Llopart descriu les intencions d'un debut literari sense pretensions –“no sóc escriptor”, s'afanya a recalcar més d'una vegada– i amb el qual pretén recuperar l'univers juvenil de la seva generació per explicar-la a la generació del seu fill. “Tenia ganes d'escriure per als adolescents a partir d'onze anys, basant-me en els meus records d'estiu però també en les meves experiències fent documentals.” Així, ha volgut recrear sense nostàlgia, però, aquells estius d'abans: “De jocs a l'aire lliure; els llibres de Mark Twain i Emilio Salgari; el cinema amb sessió doble, els berenars de pa amb xocolata i les sortides en bicicleta pels carrers de la Bisbal d'Empordà”, escriu a l'interior de la coberta.

El seu debut literari és L'oreneta de Mont-Sacer, una aventura juvenil il·lustrada per Francesc Masip, natural de la Bisbal de Falset i que ha treballat per a l'Editorial Bruguera i per a Norma Còmics. La Bisbal de Falset, amb menys de cent veïns, serveix a Xavier Llopart –és un estiuejant fidel al Priorat, des que va descobrir la comarca arran del rodatge de la docusèrie A pagès– per recrear-hi el poble fictici, Mont-Sacer, on transcorre la trama. Hi ha picades d'ullet a la realitat local, ja que Montsacer és el nom de l'oli de la Bisbal de Falset. No hi falta la història d'amistat de quatre nens que es coneixen passant l'estiu al poble, la descoberta del primer amor, un misteri amb una trama de bruixeria... Tot plegat fa que els protagonistes decideixen deixar constància del que hi passa editant un diari. L'autor combina la ficció amb referències a l'actualitat i també a la realitat dels pobles; des de la situació de la pagesia fins a qüestions històriques com ara la Guerra Civil.

En aquest debut literari, l'autor reconeix també la inspiració de les populars aventures d'Els Cinc de l'escriptora anglesa Enid Blyton, frontera emocional de molts pares.

En el llibre, editat per Tartaruga Edicions d'Alfarràs (Segrià), hi ha la voluntat de reivindicar l'esperit rural, l'essència de ser de poble. En la mateixa solapa, Llopart recorda com la seva “ànima rural“ es va acabar de formar “els estius a Calonge, a pagès, a casa l'àvia Maria i l'avi Anicet”.

Una trajectòria lligada al retrat de la pagesia

Xavier Llopart (Girona, 1968) és el responsable de la productora The End Produccions Audiovisuals, que ha treballat sobretot per a TV3. Algunes de les docusèries que ha realitzat per a la cadena catalana tenen molt a veure amb el món rural i humà: A pagès (2008) mostrava com són les dones que viuen i treballen al món rural català del segle XXI. Més tard va reprendre el fil amb Rurals (2012), un perfil dels professionals que viuen en pobles de menys de 500 habitants. També va realitzar la docusèrie Sèniors (2010) i els documentals per a Sense ficció: El bosc, el gran oblidat, L'edat daurada i Catalunya: terra pagesa



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA