cultura

Les Anxovetes presenten el seu primer disc, ‘En fresc'

L'acaben de publicar i recull cançons basades en havaneres clàssiques, alguna cançó de taverna i un tema propi

La seva irrupció en un gènere marcadament masculí ha esdevingut un gran èxit

Qui els ho havia de dir, a Tona Gafarot (veu greu), Montse Ferrermoner (veu aguda i mitjana) i Marta Pérez (veu aguda i mitjana), que aquella aventura musical que van emprendre juntes ara no fa ni un any i mig prendria la volada que ha tingut. Les Anxovetes, la primera formació d'havaneres femenina, ha causat una profunda impressió en un gènere tradicionalment masculí –que no masclista– i després d'una etapa d'èxit oferint el seu repertori ara presenten el seu primer disc, titulat explícitament En fresc.

“No venim pas amb la intenció de revolucionar el panorama de les havaneres”, remarca Tona Gafarot, “però sí que hi volem aportar un toc original, si més no personal, amb la manera d'interpretar el repertori clàssic i tradicional de peces”. El disc recull deu cançons basades en havaneres clàssiques, alguna cançó de taverna i un tema propi. Un retrat fidel d'allò que el públic escolta als escenaris: un repertori d'havaneres clàssic i tradicional, cantat d'una manera natural, fresca i sincera.

A En fresc, les veus del trio gironí ressegueixen la melangia de La balada d'en Lucas, el clam pacifista d'El Canó de Palamós i la nostàlgia menorquina del Tornaré (tots tres temes de Josep Lluís Ortega i Monasterio) i presenten composicions també molt tradicionals d'altres autors, com Josep Bastons, Narcisa Oliver, Antònia Vilàs i Carles Casanovas, entre d'altres. El disc també inclou La mare del mar, un tema propi compost per Tona Gafarot, que parla del mar des d'un punt de vista d'una mare.

Les tres anxovetes s'acompanyen del guitarrista i arranjador Xicu Rovira, el seitó del grup, que s'encarrega de la part instrumental. El disc es pot obtenir a les cantades de Les Anxovetes, ben aviat en el lloc web oficial del grup, www.lesanxovetes.cat , i es pot escoltar en línia a través de les plataformes digitals Spotify i iTunes.

En dues setmanes que fa que s'ha editat el CD la rebuda ha estat extraordinària. “Venem entre 30 i 50 discos en acabar les actuacions i no parem de firmar-los”, explica la cantant gironina, que ho qualifica de “somni del qual no volem despertar mai”.

La veritat és que la trajectòria ha estat tan ascendent que, ara mateix, Les Anxovetes tenen programada una mitjana de deu concerts al mes. “Una bestiesa”, diu Gafarot, que reconeix que se senten “unes aviciades”, ja que el sector els ha acollit amb els braços oberts. És tanta la satisfacció d'aquest tracte dels seus col·legues de professió que en el disc ho han deixat palès amb una nota d'agraïment. Pel que fa al públic, expliquen que a banda del gran ventall d'espectadors que atrauen destaca el fet que arrosseguen un públic molt jove. Molts, fins i tot, els confessen no haver escoltat mai havaneres, i algun, segons comenta al Facebook, es demana si s'està “fent gran” pel fet que li comencin a agradar.

Dos ‘seitons' i sorpreses

Ahir van actuar a Bescanó, i a les comarques gironines es podran escoltar en almenys sis actuacions (Olot, Begur, Verges, Hostalir i Riudellots de la Selva) abans no ofereixin un esperat recital el 7 de novembre a l'Auditori de Girona. Una presentació del disc en tota regla en una actuació en què pensen oferir “moltes sorpreses”. Una de les que es pot desvelar és que hi haurà un seitó més, concretament un contrabaixista que s'incorporarà com a fix a la formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen