cultura

Cultura popular

XXX Ciutat Gegantera de Catalunya

Terrassa, una ciutat gegant

Terrassa, seu de la Ciutat Gegantera, la festa més important del món de les figures

Per primer cop, la trentena edició de la trobada inclourà un castell de focs d'artifici

Prop de noranta colles vingudes d'arreu de Catalunya ompliran Terrassa de gegants i gegantes del 18 al 20 de setembre. Més de 350 figures i uns 2.500 geganters s'aplegaran en la trentena edició de la Ciutat Gegantera, la festa més important d'aquest món. L'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya va escollir l'abril passat –amb un 87,9% dels vots a favor– la candidatura de Terrassa com a ciutat gegantera per al 2015. La primera opció del Grup de Geganters de Terrassa era fer la trobada al maig, “però per intentar no coincidir amb època electoral el calendari ens portava a finals de juny, quan les escoles ja han plegat”, explica Santi Serrano, el cap de colla. “Al setembre havíem d'evitar coincidir amb la Diada i les Festes de la Mercè. I ara ens hem trobat que, també per qüestions electorals, els gegants que surten a les festes de Barcelona han hagut d'avançar la seva aparició i ho faran el mateix cap de setmana que nosaltres”, detalla Serrano. Així, sentencia: “Estem més que contents amb l'afluència de colles que tindrem.”

Aquesta festa és possible gràcies a l'esforç que ha fet el Grup de Geganters de Terrassa –que perseguia la fita des de l'any 2008– i al suport de l'Ajuntament. Precisament gràcies a la col·laboració del consistori la festa inclourà, per primer cop en la seva història, un castell de focs d'artifici. Aquest acte, que tradicionalment tanca la festa major de la ciutat, al juliol, va ser suspès per l'alt risc d'incendi que hi havia a Terrassa durant aquells dies.

A més dels focs, el programa inclou una exposició d'imatgeria a la Sala Muncunill –a la fotografia–, la inauguració del monument de Terrassa Ciutat Gegantera, espectacles de grups de cultura popular i de foc de la ciutat, activitats infantils i la mostra de balls. Diumenge, després de les matinades dels trabucaires i els grallers de Terrassa, tindrà lloc l'esmorzar i la plantada de gegants. En total, s'han previst quatre cercaviles simultànies. Després de les cercaviles i la ballada conjunta, Terrassa serà oficialment Ciutat Gegantera del 2015 i la colla local començarà un any intens com a balladors de les figures de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya: en Treball, na Cultura, en Pau i l'Alegria.

Terrassa té dues generacions de gegants i aviat serà el seu aniversari. El Robesa i la Pepona faran 165 anys i el Ramonet i l'Estefania en faran 65.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda