cultura

L'md'A exposa els vitralls originals de la catedral de Girona

Ahir es va inaugurar aquesta exposició que explora l'evolució tècnica dels vitralls procedents de l'absis

Entre els molts tresors de la Girona medieval trobem el Tapís de la Creació, el manuscrit del Beatus i l'arqueta d'Hixem II. Però hi ha una taula de fusta on s'havien pintat, tallat i emplomat els vitralls de la catedral que ha conservat a través dels segles les marques del treball del vitraller i que s'exposa actualment al Museu d'Art de Girona que mereix l'atenció dels amants de l'art.

Recentment la publicació del llibre Vitralls sobre taules de vitraller. La taula de Girona, d'Anna Santolària, va aprofundir sobre aquesta peça redescoberta i analitzada per primer cop l'any 1985. I ara és a través d'una exposició del mateix Museu d'Art, comissariada per l'autora d'aquest treball, que se'n fa més divulgació exposant per primera vegada el conjunt de vitralls originals del segle XIV juntament amb les taules de vitraller que van servir per a la realització d'alguns d'aquests.

Ahir es va inaugurar aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 22 de maig del 2016, en un acte que va tenir la presència del director general de Patrimoni, Joan Pluma; la directora del md'A, Carme Clusellas, i la comissària, Anna Santolària.

Les taules de vitraller, posts de fusta que van servir de plantilla per a la creació d'un dels vitralls, són la raó per aplegar en la mostra Vitralls: la llum de la catedral de Girona el conjunt conformat per una selecció d'onze fragments de vitrall procedents de la catedral de Girona i datats del segle XIV.

El presbiteri i la girola

El conjunt de fragments procedents del presbiteri de la catedral de Girona formen part de la primera campanya d'envidrament, que devia culminar el 1348, en paral·lel a altres grans monuments catalans. Malgrat la mancança de perspectiva són peces de caràcter expressionista que il·lustren les tècniques de creació de vitralls del moment a Catalunya. Una part d'aquestes formes geomètriques van ser realitzades amb les taules de vitrall que es conserven avui al md'A.

D'altra banda, els vitralls de la girola van ser executats a mitjan segle XIV per Guillem de Letumgard, les millores tècniques en l'aplicació del groc d'argent van permetre potenciar el detallisme en les figures i, alhora, amb l'aplicació de la grisalla, la creació de volums aportant realisme més pròxim als models de la miniatura del gòtic internacional.

LA DATA

Segle XIV
Es realitzen
els vitralls de l'absis, el presbiteri i la girola de la catedral de Santa Maria de Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE