cultura

novel·la

lluís llort

La creu del Fòrum

El segon títol de Lluís Bosch a la col·lecció Crims.cat que publica Alrevés, i després d'Aire brut, és aquest Besòs Mar amb què va guanyar el premi en memòria d'Agustí Vehí que es concedeix durant el festival literari Tiana Negra.

La trama, del tot urbana, té lloc a la zona del Poblenou i la Verneda el 2003, poc abans d'inaugurar-se el Fòrum de les Cultures i de l'entrada en funcionament dels Mossos a la ciutat. Un espai que, com se sol dir, esdevé personatge i que serveix a l'autor per abocar no poques crítiques a través del seu protagonista.

Arsenio Crespo és un policía nacional nascut en un poblet d'Extremadura que va servir al País Basc i fa anys que viu a Barcelona. Està a punt de jubilar-se, té la dona agonitzant de càncer a l'Hospital del Mar, una tendència autoritària de tarannà franquista, les mans tacades de sang amb l'excusa antiterrorista i un últim cas entre mans, amb un home dissecat i crucificat que troben a la platja de Poblenou que permet jocs de miralls amb el passat.

Com en la seva novel·la anterior, Bosch es mostra hàbil narrant en línies discontínues sense perdre el fil, creant escenografies fosques, gairebé malaltisses, afegint elements esotèrics (amb bruixa, en aquesta ocasió) i personatges marginals. I ho fa amb fragments ben treballats i bons diàlegs i estructures que fugen dels tòpics. Hi ha moments, pocs, en què l'autor fa l'efecte que pensa en castellà i que tradueix amb un cert automatisme, detall que se suma a una breu llista d'incoherències de forma que demanarien una edició més acurada. Tot plegat, però, no desmereix una novel·la que aporta (és el més important, aportar alguna cosa al que ja s'ha escrit) bons moments de trama, de personatges i d'estil.

Besòs Mar
Lluís Bosch
Premi Agustí Vehí Editorial: Alrevés Barcelona, 2015 Pàgines: 230 Preu: 16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia