cultura

El sector editorial tornarà a créixer el 2015 per segon any consecutiu

El Gremi d'Editors de Catalunya estima que se superarà el 0,6% de l'any passat

Dóna la benvinguda a Amazon “si compleix la llei” i reclama assegurar una “competència lleial” amb la resta de distribuïdors

El sector editorial català tornarà a créixer aquest 2015 per segon any consecutiu. Així ho ha avançat el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis, que tot i no disposar encara de dades definitives a l'espera de la campanya de Nadal, preveu que l'increment superi el 0,6% de l'any passat, “certificant així un canvi de tendència”. El creixement frena la dràstica caiguda de prop del 40% durant la crisi econòmica i ve fomentat pel llibre en paper, amb una escassa contribució del format digital. El Gremi d'Editors ha donat la benvinguda a Catalunya a Amazon “si compleixen la llei” i reclama una “competència lleial” amb la resta de distribuïdors.

“Quan un té una mida que excedeix la resta, té tendència a voler imposar les seves condicions i forçar la legislació fins a les últimes conseqüències”, ha advertit Tixis sobre Amazon, que ha assegurat que vetllaran perquè aquesta situació no es produeixi. Tot i això, ha afirmat que no suposa “cap problema” l'arribada de la multinacional americana de comerç electrònic “si estan disposats a complir la legislació”.

Paral·lelament, el Gremi d'Editors ha reclamat un pacte d'Estat per fomentar l'interès per la lectura a les escoles i l'estudi de les Humanitats, així com incentius fiscals per a la innovació i suport a les llibreries.

Quant a la designació de Barcelona com a Ciutat Literària de la Unesco, Tixis ha celebrat el nomenament i ha anunciat que s'impulsarà un congrés internacional d'editors cada any per debatre la problemàtica del sector associada amb el màster de l'edició de la UPF i, alhora, un pla de lectura a les escoles de Barcelona en coordinació amb l'Ajuntament.

Incrementar els lectors

El president del Gremi d'Editos s'ha mostrat alarmat per les dades que indiquen que el 35% dels enquestats pel CIS sobre l'hàbit de lectura constata que no ha llegit mai o quasi mai un llibre i que el 49,6% només en llegeix entre 1 i 4 cada any.

Així mateix, també ha recordat que 7 milions de persones a l'Estat tenen “dificultats” de comprensió lectora. “Són analfabets funcionals”, ha asseverat el president del Gremi, que ha reclamat un pacte d'Estat de totes les forces polítiques per combatre-ho. Així mateix, també ha insistit en la necessitat de trencar la barrera de persones en aquesta situació per incrementar el públic lector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia