cultura

La foto de l'avi, en alta resolució al web de l'arxiu de Girona

L'Arxiu Municipal impulsa una iniciativa pionera per descarregar els documents digitals amb bona qualitat

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions ( SGDAP ) de l'Ajuntament de Girona, que des de fa més d'una dècada publica en el seu web la documentació que es custodia a l'Arxiu Municipal, ha donat un pas més en la seva “política d'obrir els fons a la ciutadania”. Fins ara, aquesta documentació –“Més de tres milions d'objectes digitals, des d'un pergamí del segle XII fins a una fotografia de la cavalcada de Reis d'enguany”– es podia veure en el web, però a partir d'ara també es pot obtenir una còpia del documental digital amb bona qualitat.

Això permetrà, per exemple, cercar “entre més de 27.000 retrats la foto de l'avi o l'àvia i descarregar-la en alta resolució (3.500 píxels)” a l'ordinador de l'usuari, que en podrà fer una impressió estàndard més que acceptable. I el mateix es podria fer amb els cartells de les Fires de Sant Narcís, la correspondència de Carles Rahola, una postal de Girona de principi del segle XX i un gravat de la Guerra del Francès. Només cal localitzar el document, fer un clic a la pestanya de descàrrega i en pocs segons s'obté una còpia del fitxer original a l'ordinador. També hi ha l'opció de seleccionar diversos documents i el programa crea una carpeta comprimida amb tots els fitxers seleccionats. Dels tres milions d'objectes digitals esmentats, 2,6 milions són pàgines de premsa especialitzada i 439.067 són documents de diferents tipus: textuals, en imatge, gràfics, cartogràfics, etc.

Gràcies als avenços tecnològics i a les llicències Creative Commons, que han reduït les barreres legals per compartir obres de creació, l'arxiu gironí segueix l'exemple d'institucions tan prestigioses com ara el Rijskmuseum d'Amsterdam i la Biblioteca del Congrés de Washington, que fins i tot permet descarregar imatges referencials de la història de la fotografia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia