cultura

Un centre de reunió

Llegat ·

El centre cívic La Fàbrica de Cabrils s'aixeca sobre una antiga indústria tèxtil que deixa entreveure el passat fabril de la localitat

Té una sala on es fan obres de teatre, espectacles musicals i conferències, mentre que a la part de baix hi ha la biblioteca

El govern local vol que sigui un punt d'unió per als habitants del poble

Cabrils té un urbanismemolt dispers i la fàbrica ha de fer la funció de punt d'unió de la gent

Cabrils és un poble poc cohesionat. Tot i que el nucli antic és molt petit, bona part dels més de 7.100 habitants que té es troben repartits per la muntanya, explica Miguel Doñate, regidor de Participació, Transparència i Regeneració institucional, a aquest diari. Per això, apunta, es vol que el centre cívic La Fàbrica es converteixi en aquest punt d'unió entre els habitants de Cabrils i les seves entitats socials. La Fàbrica, que es troba a l'entrada del poble, forma part de l'skyline de Cabrils, junt amb l'església i el castell de Can Jumar, explica Doñate.

La fàbrica tèxtil Solé Fabra, que era la família propietària, es va construir el 1884, però es desconeix qui va ser el seu arquitecte. Aquesta es troba en una banda de la riera, mentre que a l'altra hi ha la fàbrica Jorba-Martín, també tèxtil. Segurament, diu Doñate, es van edificar en aquesta zona perquè la riera és la part més plana de Cabrils, una localitat situada al cim de Montcabre. Un altre dels motius és que en aquesta zona és on es troba el nucli antic i, per tant, en aquell moment on vivien els cabrilencs.

La fàbrica va estar en funcionament fins als anys seixanta del segle passat, quan va parar la seva activitat. Després d'estar uns quants anys tancada, l'Ajuntament la va adquirir als anys vuitanta.

Actualment, la fàbrica acull a la part de dalt un centre cívic amb una sala polivalent on es fan actes de tot tipus, des de conferències, concerts, cinema familiar, concursos com el Sàpiens o la festa de Cap d'Any. A més, aquest espai, també hi ha equipaments municipals com els despatxos del regidor de Joventut i Cultura i dels tècnics d'aquestes àrees, el magatzem per la comissió de festes, així com una sala d'actes de reunions.

La part de dalt, en un primer moment, era un punt de trobada per als joves. Doñate, que és de Barcelona i de petit estiuejava a Cabrils on ara viu, recorda que hi havia una sala amb un futbolí, un billar i posaven música perquè els joves es reunissin. Aquest recinte també va acollir l'associació per a joves Altell i la Societat de la Concòrdia, una entitat que, entre altres activitats, feia representacions teatrals.

Fa quatre anys, el recinte es va reformar perquè tenia tèrmits. De les bigues actuals, només la central és autèntica, mentre que les altres es van reforçar i remodelar imitant l'original. També es va fer una teulada nova. “Es va decidir recuperar el sostre de veritat i potenciar l'acústica”, detalla el regidor.

A fora, hi ha com si fos un petit amfiteatre amb una zona central i grades al voltant. Aquí, relata Doñate, es on van acampar algunes persones del municipi durant les manifestacions del 15-M i ho van fer amb els seus fills. “Aquest és un espai que creiem que està desaprofitat”, afirma Doñate. Cabrils, a diferència de molts altres pobles, no té una plaça de reunió i, per això, volen donar un ús a aquest espai. Ara mateix, aquí es fa l'entrega dels premis d'un concurs literari per a nens.

Una àmplia biblioteca

A la part de baix, en el soterrani hi ha la biblioteca pública. Abans estava en un altre lloc més petit, però el 2001 es va traslladar a aquest ampli recinte que conserva la nau industrial original. A la seva entrada, encara es manté una base de les xemeneia i les parets del recinte preserven les pedres originàries. La biblioteca també acull múltiples activitats com clubs de lectura o conversa, tallers de gastronomia i té sales infantils pels més menuts.

“La finalitat de la fàbrica és ser el punt d'unió i de construcció de xarxes. Cabrils té un urbanisme molt dispers i la centralitat física de la fàbrica, fa que també esdevingui un centre social”, sentencia Doñate.

Any de construcció: 1884 Arquitecte Desconegut Utilització ara Centre cívic i la biblioteca pública municipal Utilització inicial Fàbrica tèxtil Adreça C/ Emilia Carles, 6


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA