cultura

Mor el bateria Oriol Perucho

El músic va ser ànima d'infinitat de projectes de música experimental

Perucho's va ser el grup que bategava més fort en l'onada llibertària dels anys setanta

El bateria Oriol Perucho va morir la nit de divendres a dissabte i serà acomiadat avui a les onze del matí al tanatori de la Ronda de Dalt. Fill de l'escriptor Joan Perucho, el músic gracienc va ser un revolucionari des de la gestació, als anys setanta, de la formació Perucho's, que es van moure en l'underground barceloní més enllà de les línies pautades pel rock jazz laietà i la salsa. Perucho's va ser el grup que bategava més fort en l'onada llibertària dels anys setanta. Ells van ser els encarregats de tancar el míting de Montjuïc de la CNT i també van participar en les cèlebres Jornades Llibertàries Internacionals, que van aplegar una multitud de persones el mateix estiu del 1977. Els recordo en infinitat de cites, tocant per locals del barri antic, pel barri de Gràcia i en la inauguració de la nova llibreria Cosa Nostra, quan es va instal·lar al carrer Hospital.

Morts prematures

La majoria dels protagonistes d'aquell moment són morts, prematurament. La mateixa formació de Perucho's només conservarà un dels seus fundadors, Oriol Pons de Vall, Ginger. El poeta i saxofonista Albert Subirats i Jordi Graells van caure per les complicacions de l'heroïna fa més de vint anys. Curiosament, l'Oriol i el Ginger van reconstruir la banda ara fa uns mesos, amb la col·laboració del també històric Enric Cervera, una de les ànimes d'Um-yu, que ja havia participat en l'última època del grup i que havia col·laborat amb altres projectes de Perucho, com Les Anciens, amb el també desaparegut Joan Saura.

Hereu d'Ornette Coleman i de Frank Zappa, Oriol Perucho havia obert noves vies de la seva experimentació amb els grups Koniec i Moisés Moisés. Amb Perucho's van gravar un vinil en la cruïlla entre els setanta i els vuitanta i van participar en uns concerts memorables amb Pau Riba, que es van recuperar fa uns anys.

Fa poc més d'un any, el crític musical Jaime Gonzalo situava el grup Perucho's com una de les bandes de referència a l'antologia La ciudad secreta. Oriol Perucho s'afegeix a la llista interminable de baixes de la contracultura barcelonina. Coherent amb el seu art, Oriol Perucho va mantenir sempre les seves propostes al marge de qualsevol indici de comercialitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia