cultura

Temps de compromís

Els premis Ciutat de Barcelona 2015, els primers de l'era Colau, reconeixen la tasca col·lectiva de persones i entitats que treballen amb i per a la ciutadania

Els primers premis Ciutat de Barcelona de l'era de l'alcaldessa Ada Colau han canviat de to. El compromís social impregna l'ideari de la majoria dels 20 guardonats. Els conflictes de la realitat són la seva matèria artística i intel·lectual. El que s'ha reconegut aquest any és la tasca col·lectiva de persones i entitats que treballen amb i per a la ciutadania.

Un nervi creatiu involucrat amb els més desatesos domina l'aventura dels Arquitectes de Capçalera, impulsada des de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura. El jurat els ha concedit el premi d'Arquitectura i Urbanisme per la seva eficient oficina d'atenció als veïns del Raval, als quals han ofert gratuïtament idees per solucionar problemes que afecten els seus habitatges.

La dimensió pedagògica és un altre pilar de moltes de les iniciatives guardonades. Com l'associació A Bao A Qu, que s'ha endut el premi d'Arts Visuals pel seu programa d'activitats en el qual imbriquen l'educació i l'art per fer de la cultura un veritable espai comú i compartit. El fil divulgatiu, pensant en públics diversos, també l'han estirat els Castellers del Poble Sec (premi Cultura Popular i Tradicional) en el projecte Castelloscopi; l'escola Miquel Bleach, fent tàndem amb el Museu Nacional d'Art (Educació); i el comissari Òscar Guayabero (Disseny) en l'exposició Disseny per viure, al Museu del Disseny.

Molts altres premiats són igualment promotors d'aquestes noves maneres de fer cultura que tenen com a estímul principal millorar la vida de les persones. Marc Andreu (premi Agustí Duran i Sanpere) aporta perspectiva històrica al llibre Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986). Josep Maria Esquirol (Assaig, Ciències Socials i Humanitats) posa el focus en els dilemes de la quotidianitat a La resistència íntima: assaig d'una filosofia de la proximitat.

El risc i l'experimentació, cada vegada més ignorats en els circuits de la cultura, s'han fet forts als premis Ciutat de Barcelona. En la categoria d'audiovisuals, el jurat s'ha posat d'acord per distingir Edmond Roch per l'animació valenta d'Atrapa la bandera. La dèria multidisciplinària de la companyia Animal Religion a l'espectacle Sifonòfor ha tingut recompensa (premi Circ). L'estil propi que fuig de tòpics i clixés de l'actor Pol López a El curiós incident del gos a mitjanit s'ha fet mereixedor del premi de Teatre. El Duet Za! (Música) va deixar tothom bocabadat en la presentació del seu disc Loloísmo a la Fabra i Coats. I Bea Fernández i Mònica Muntaner, al front de La Poderosa, han excel·lit en el premi de Dansa per la producció d'Hacer historia(s).

Es lliuraran el dia 15

En literatura en llengua catalana, la guanyadora és Najat El Hachmi per La filla estrangera; en literatura en castellà, Ricardo Piglia, per Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación; i en traducció en català, Ramon Monton per Els quaranta dies del Musa Dagh, de Franz Werfel. El guardó de l'àmbit de mitjans de comunicació ha anat a parar al periodista Carles Capdevila.

Maria Pia Cosma (Ciències de la Vida) i Teresa Puig i Xavier Obradors (Ciències Experimentals i Tecnologia) han brillat amb conquestes científiques. En gastronomia, un premi entranyable per a Joan Bayen, en Juanito del Pinotxo de la Boqueria. I en Projecció Internacional de la Ciutat de Barcelona, reconeixement total a un corcó per als que s'entesten a amagar o tergiversar la història del segle XX: Paul Preston. Tots recolliran feliços els guardons el 15 de febrer que ve al Saló de Cent de l'Ajuntament.

Premis Ciutat de Barcelona 2015

Agustí Duran i Sanpere d'Història de Barcelona

‘Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986)', de Marc Andreu

Arquitectura i
urbanisme

Arquitectures de capçalera (ETSAB)

Arts Visuals

A Bao A Qu

Assaig, ciències socials i humanitats

‘La resistència íntima: assaig d'una filosofia de
la proximitat', de Josep
Maria Esquirol

Audiovisuals

Edmond Roch, per
‘Atrapa la bandera'

Ciències de la vida

Maria Pi Cosma

Ciències experimentals i tecnologia

Teresa Puig i Xavier
Obradors

Circ

Animal Religion, per
‘Sifonòfor'

Cultura popular i tradicional

Castellers del Poble Sec, per ‘Castelloscopi'

Dansa

Bea Fernández i Mònica Muntaner, per ‘Hacer
historia(s)'

Disseny

‘Disseny per viure',
d'Òscar Guayabero

Educació

Escola Miquel Bleach

Gastronomia

Joan Bayen, ‘Juanito
del Pinotxo'

Literatura en
llengua castellana

‘Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación', de Ricardo Piglia

Literatura en
llengua catalana

‘La filla estrangera',
de Najat El Hachmi

Mitjans de
comunicació

Carles Capdevila

Música

Za!. per ‘Loloísmo'

Projecció interna-cional de la ciutat
de Barcelona

Paul Preston

Teatre

Pol López, per‘ El curiós incident del gos a mitjanit'

Traducció en
llengua catalana

Ramon Monton, per ‘Els quaranta dies del Musa Dagh‘, de Franz Werfel



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona