cultura

Trencant esquemes

‘L'amor fora de mapa', de l'escriptor Roc Casagran, planteja noves maneres de concebre les relacions sentimentals

“La novel·la és un retrat d'una generació sense una feina fixa i sense una parella estable”

El món amable de Llull, el protagonista de la novel·la L'amor fora de mapa (Sembra), de Roc Casagran, s'esmicola quan l'abandona la seva xicota en un hotel d'Alacant. Aquest poeta melangiós amb una feina avorrida voreja l'abisme i s'ha de replantejar la vida. Arran d'aquesta crisi, Llull emprèn un viatge iniciàtic amb la companyia de la seva exparella, la Clàudia, una florista i activista social, i el seu bon amic Eldar, un músic d'origen bosnià que treballa en una funerària. Són tres personatges, que ja sobrepassen la trentena, a la recerca de si mateixos. El nom del protagonista no és casual: és una reivindicació cultural de la figura de Ramon Llull, que, com explica l'autor, “també va abandonar la seva família i va decidir marxar i instruir-se”. La història arrenca al País Valencià, passa per Sabadell i acaba a Prada de Conflent, “tot construint el país sencer”, en paraules de l'escriptor.

La novel·la és plena de les “fílies, fòbies i dèries” de l'autor, segons l'editor de Sembra, Joan Carles Girbés. I és que L'amor fora de mapa és el retrat de la generació del mateix escriptor, que, a diferència de la dels seus pares, ja no té ni una feina fixa ni una parella estable. “Parlo del que conec, sobre gent que ja en té trenta, i de les seves maneres de concebre l'amor i les relacions d'amistat”, comenta Casagran.

Aquests temps fràgils i canviants també ofereixen als joves un ventall de possibilitats impensables fa uns anys. La història i les peripècies de Llull amb els seus dos companys de viatge demostren que és possible anar més enllà del camí traçat i viure un amor desbordant, “fora de mapa”.

Primera persona

El llibre està escrit en primera persona perquè, com diu Casagran, “el lector es posi a la pell del protagonista”. La trama també interpel·la el lector, independentment de la seva edat, i el convida a qüestionar les seves pròpies relacions que, segons l'escriptor, se sustenten, sovint, per inèrcia.

La intenció de Casagran és que la història “deixi més preguntes que respostes”. Llull, després dels entrebancs que es va trobant, no aconsegueix una solució als seus problemes, però acaba trobant el seu lloc al món. En aquest sentit, el llibre té una altra lectura: per transformar la societat és necessari trencar vells esquemes. L'autor ho justifica: “La revolució parteix d'un mateix, deixant d'actuar com s'ha fet tota la vida. Sense fer això és difícil canviar estructures de país o socials.”

La novel·la inclou catorze poemes, escrits pel mateix Llull, intercalats al llarg de la història. Casagran, que ja va publicar un poema en el llibre Ara que estem junts (Columna), n'explica el motiu: “Costa que la poesia arribi a la gent, i per això vaig decidir incloure poemes a la novel·la.” Però això no és tot: els cantautors valencians Borja Penalba i Mireia Vives han musicat el poemari, i el 27 de febrer apareixerà el disc, del qual es farà una gira pròpia. L'amor fora de mapa és, al mateix temps, una novel·la, un llibre de poemes i un disc que funcionen per separat. Un personatge en record del filòsof mallorquí Llull, un escriptor de Sabadell, una editorial de Carcaixent i uns poemes amb accent valencià: “Una altra manera de fer país”, conclou Girbés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia