cultura

Badalona cremarà una dimonieta rebel

És el segon cop que s'escull una figura femenina

L'autora destaca l'esperit reivindicatiu del disseny

Una figura femenina serà la protagonista aquest any de les Festes de Maig de Badalona. Es tracta de la Dimonieta Rebel, el disseny escollit per representar el dimoni que cada any crema a la platja dels Pescadors la nit del 10 de maig, vigília de sant Anastasi, copatró de Badalona. Serà el segon cop des del 1940 que es cremarà una dimònia i en aquest cas es tracta de la figura d'un titella que s'ha alliberat dels seus cordills i, enfilat dalt d'un teatret, vol retre homenatge “a totes les dones rebels que han hagut de pagar amb la vida la seva lluita per un futur millor”, en paraules de Mariona Brunet, autora del disseny. La jove, de Premià de Mar i estudiant d'il·lustració a l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja, reivindica el paper de la dona amb un disseny on no hi falten els clàssics atributs infernals com la cua, les banyes i també la forca, que la figura branda decidida després de trencar els fils que la convertien en titella. “Les dones estan lluitant per desprendre's d'aquests fils que durant molt de temps les han guiat i les han fet ser dòcils”, ha afegit la mare de la dimonieta, que es presentava per primer cop al concurs i que no podia ocultar la seva sorpresa per haver-lo guanyat.

La presentació del disseny es va fer ahir al davant de la platja. Els responsables municipals de Cultura van voler portar el nou disseny al mateix punt on s'aixecarà la figura que crema cada any per les Festes de Maig. La regidora de Badalona Educadora i responsable de Cultura, Laia Sabater, va destacar el caràcter innovador del disseny triat aquest any. “Té un toc diferent que trenca esquemes”, explicava Sabater per definir la segona figura femenina que es cremarà a Badalona, després que la primera ho fes l'any 2002. La Dimonieta Rebel pren el relleu del dimoni que l'any passat emergia d'un pastís per celebrar el 75è aniversari de la institució de la tradició de cremar el dimoni a Badalona.

El concurs aconsegueix rècord de participació

El concurs Crema'l Tu per escollir el disseny del dimoni ha aconseguit aquest any un nombre rècord de participants. El jurat ha hagut d'escollir el disseny guanyador d'entre un total de 112 propostes, quan fins ara el nombre màxim havia estat de 104. La regidora de Badalona Educadora, Laia Sabater, explica que el tema més repetit en els dissenys presentats en aquesta 18a edició del concurs ha estat el de les noves tecnologies i les seves aplicacions. Telèfons mòbils i altres dispositius electrònics han estat un dels temes més triats pels concursants. Els dotze membres del jurat que han fet l'elecció són tècnics municipals, professionals de les arts plàstiques i integrants de les entitats de cultura popular que formen part de la Comissió de Festes, que s'han decantat per un disseny en part “complex”, segons el constructor del dimoni Ramon de los Heros, que haurà de buscar la millor solució tècnica perquè les fràgils cames de la dimonieta titella puguin suportar el pes de tot el cos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia