cultura

Crònica

Festival Sismògraf 2016

La dansa depassa l'escenari

El programa de divulgació Dan Dan Dansa del Mercat de les Flors creixerà en format digital

Els artistes i ballarins han sortit a buscar l'espectador. I fer-lo ballar amb ell sense manies. Com proposa Quim Bigas amb el seu espectacle Molar, que s'inspira en youtubers i material que ha pescat a Google descaradament. O La Veronal, que, després d'un treball tan espectacular com poc vist a Fira Tàrrega 2011 (Los pájaros muertos), torna a fer una aproximació al carrer amb una versió del seu Siena, traslladat, quasi a darrera hora, al Museu de la Garrotxa. El Siena original, molt emparentat amb la pintura renaixentista, dialogava ahir amb les escultures de Clarà i els quadres i els cartells de Casas. Si Siena permetia veure ballar un quadre. Aquest Siena site específic permet observar-lo des dels 360 graus, com si es pogués entrar amb una aplicació de Periscope a les pintures de Miquel Àngel. La dansa, efectivament, ha ultrapassat la quarta paret.

Tot i que el Sismògraf sigui, per segon any consecutiu, el festival estratègic dedicat especialment a la dansa de Catalunya, una de les accions que més han impactat en el sector és el treball d'Ada Vilaró. El mateix que ja ha presentat al TNT i a la Fira Mediterrània. Però ara la seva quietud contrasta en una safata de propostes en què el moviment és el denominador comú. Vilaró va patir, per primer cop, una nit amb pluja a la intempèrie, només equipada amb el que el veïnat li va deixar. Potser per l'adversitat climatològica, és el primer cop que dos joves la van acompanyar tota la nit dins d'una tenda de campanya.

La dansa ha decidit sortir de la seva zona conceptual. Perquè, el que havia estat el seu espai de semiconfort, ara ha quedat absolutament degradat. L'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya amplia el seu programa estatal Circula (s'integra el País Basc, als còmplices de Catalunya, el País Valencià i Madrid). El Mercat de les Flors lidera les Cases Europees de la Dansa. Durant el Sismògraf han fet una assemblea anual i han reflexionat sobre què vol dir rellevància. Tant el Circula com les Cases Europees ja no conceben únicament un circuit que faciliti les gires ni, de fet, les actuacions de les companyies. Hi va implícit una feina de relació amb l'entorn, tallers, aproximació als diversos col·lectius d'espectadors fins a aconseguir que un espectador passi a sentir-se seva la programació d'una sala. Fer-lo, en certa manera, coresponsable ha de garantir una satisfacció major del gaudi del talent artístic. Aquest treball, adreçat a l'accessibilitat (econòmica i també social) donarà un tomb el curs vinent. El Mercat de les Flors (que, des que va entrar Francesc Casadesús a la direcció sempre ha donat un gran pes als treballs educatius, de sensibilitat als públics més distants) activarà la seva maleta pedagògica del Dan Dan Dansa en format digital a través de la Fundació La Caixa. La dansa tindrà una eina de divulgació i sensibilització similar al CaixaEscena del teatre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia