cultura

Els ulls de Muxart

El pintor barceloní, de 93 anys, omple la galeria Carmen Galofré de Barcelona de pintures de tots els formats amb centenars d'ulls, una obra que ha fet en un any

El veterà pintor ja especula sobre quin serà el tema de la seva pròxima sèrie pictòrica

L'artista Jaume Muxart, que complirà 94 anys el pròxim juliol, s'ha passat els últims dotze mesos pintant ulls. Sense cap ordre predeterminat i amb formats, colors i mides diversos, al llarg del darrer any els ulls han envaït el seu taller i pràcticament la seva casa. Ara, tal com estava previst i després d'una llarga absència expositiva d'una dècada, Muxart ha reunit tots aquests centenars de mirades per exposar-les a la nova galeria Carmen Galofré, situada a l'antic local de la mítica galeria René Metras, al carrer Consell de Cent de Barcelona.

Muxart, molt feliç de tornar a exposar a Barcelona, recorda que ell va ser un artista habitual de les desaparegudes galeries veïnes, la sala Gaspar i la Dau al Set. Ara, ha envaït amb ulls, amb la mateixa avidesa que ho ha fet en el seu taller, la galeria Carmen Galofré, arribant fins i tot a la sala d'actes de l'espai, on s'han instal·lat més de 150 cartrons ocupant tota la paret. “Aquest ulls petits col·locats junts guanyen molt, queden com un retaule”, assegura l'artista de Martorell, artista supervivent de la generació de Tàpies i que va ser membre del grup Taüll, un fugisser i frustrat intent de formar un col·lectiu de pintors l'any 1955.

A les sales centrals de la galeria conviuen ulls de totes les mides, presidits per una gran tela central, un arbre del qual broten ulls: “Quan em pensava que l'havia acabat, em va semblar que faltava alguna cosa fins que se'm va ocórrer que podria resseguir els ulls amb rectangles de pintura blanca.”

Què signifiquen els ulls per a Muxart? “Plàsticament són importants per a mi. Els ulls dels nens, els ulls de les noies maques. Un ull senzill és encara més bonic que un ull espectacular.”

Muxart dóna totalment per tancada aquesta etapa dels ulls i ara ja especula sobre quin serà el tema de la seva pròxima sèrie pictòrica. Reconeix que descansarà uns dies abans de començar de nou. “Una idea seria pintar boques, que és una temàtica que m'interessa tant com els ulls. L'altra idea em va sorgir quan vaig afegir els rectangles blancs a l'arbre d'ulls. Per què no intervenir en quadres d'altres artistes que m'agraden, com Velázquez o Van Gogh? M'agradaria, per exemple, intervenir sobre una reproducció fotogràfica de L'enterrament del conde de Orgaz,d'El Greco. Seria com dialogar amb aquests artistes, posant alguna cosa de la meva part.”

Ulls. Muxart.

espai carmen galofré. consell de cent, 331. barcelona. fins al 7/6



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda