cultura

La Magna Celebratio donarà vida a les termes romanes de Badalona

El festival de reconstrucció històrica arriba a la XII edició amb noves propostes i activitats consolidades

Baetulo reviurà del 28 d'abril a l'1 de maig

El darrer cap de setmana d'abril, Badalona retrocedirà en el temps per tornar a ser Baetulo, gràcies a la Magna Celebratio, el festival de reconstrucció històrica organitzat pel Museu de Badalona que enguany arriba a la XII edició. L'objectiu és donar a conèixer l'important patrimoni romà de la ciutat d'una manera festiva i amb diferents propostes, que van des de les visites guiades als espais arqueològics als tastos gastronòmics, passant per la recreació de diferents aspectes de la vida quotidiana en temps dels romans a càrrec de grups de reconstrucció històrica i pels tallers de divulgació a càrrec d'especialistes en món romà. La cita, que ja està consolidada dins dels calendari d'activitats festives de Badalona, ha rebut els darrers anys una mitjana de 18.000 visitants.

La Magna Celebratio d'aquest any presenta algunes novetats. El grup de reconstrucció històrica de Badalona estrena, el dissabte 30, una representació que donarà vida a les termes romanes, les restes arqueològiques més emblemàtiques de Badalona, que es conserven al subsòl del museu. A més d'espais per a la higiene personal, les termes eren espais on es tancaven negocis i es feien relacions socials. Un espais per anar a veure i a ser vist i on es podrà observar com es comportaven els veïns de Baetulo quan acudien a aquest espai. L'endemà, l'Associació Projecte Phoenix de Tarragona oferirà, a la plaça de Font i Cussó, un espectacle sobre el govern de les províncies a l'època de l'Imperi romà.

En aquesta edició, també hi haurà l'oportunitat de tastar i conèixer millor productes elaborats pels romans: vins, olis i cerveses. Especialistes oferiran tastos comentats d'aquests productes. Per a qui estigui interessat en la vessant gastronòmica de la festa, quatre restaurants de Badalona elaboraran plats inspirats en els receptaris dels autors clàssics, com ara Apici, Columel·la o Pal·ladi. El preu dels menús oscil·la entre els 25 i els 30 € i s'oferiran durant tot el cap de setmana amb reserva prèvia. També hi haurà tallers adreçats als més petits i d'altres per adults, com ara un de cistelleria que es farà a l'interior de la casa romana dels Dofins.

LA XIFRA

18.000
persones
han passat per les diferents activitats proposades per la Magna Celebratio en edicions anteriors.

Sexe, alcohol i corrupció

El cicle de conferències i presentacions de publicacions està farcit l'al·licients. D'entrada, sexe. Dijous 28, la Magna escalfa motors amb una conferència sobre els amulets fàl·lics romans, a càrrec d'Adrià Domínguez. Divendres és el torn de l'alcohol, amb la presentació d'un nou volum de la col·lecció Baetulo Quotidiana dedicat a la producció de cervesa en època romana. El llibre, escrit pel cerveser badaloní David Moya, s'endinsa en els processos de fabricació i els sabors d'aquesta beguda en l'imperi romà. A continuació, es presenta un altre títol de la mateixa col·lecció, Jocs i joguines de l'època romana, de la historiadora del Museu de Badalona, Esther Gurri. Dissabte al vespre, hi ha una conferència sobre un tema que, 2.000 anys després, segueix d'actualitat, titulada El tráfico de influencias en la sociedad romana: el origen de todos nuestros males, a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia