cultura

Hac Mor, premi Jaume Fuster

L'AELC ha atorgat el guardó com a un homenatge ‘post mortem' a la tasca literària del poeta i artista

Jordi Marrugat: “Carles Hac Mor era el Marcel Duchamp i el Joseph Beuys de la literatura”

La literatura és viva, és vida. Aquesta era la filosofia de Carles Hac Mor, un escriptor versàtil i transgressor, que va morir el 27 de gener passat, dues setmanes després que el nomenessin com un dels finalistes del XVI Premi Jaume Fuster que atorga anualment l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Sense arribar a veure-ho, però, ha estat el guanyador d'aquesta edició gràcies a “la campanya que han fet tots els escriptors de l'associació, que volien reconèixer la seva gran tasca en la literatura catalana”, ha explicat Bel Olid, presidenta de l'Associació.

“Amb aquest reconeixement es fa un espai per a l'experimentació literària, que és el que feia en Carles”, ha dit Ester Xargay, la seva companya sentimental. I és que Carles Hac Mor va dedicar la seva vocació literària i creadora a trencar els esquemes establerts per diferir-se de la literatura tradicional. “Ell denunciava que la literatura és més conservadora que l'art, ja que aquest tenia una tradició molt més revolucionària”, ha instat Jordi Marrugat, crític literari i autor d'un estudi exhaustiu sobre l'autor, La revolució com a origen de l'escriptura de Carles Hac Mor i l'escriptura de Carles Hac Mor com a origen de la revolució (Arola Edicions). “Carles Hac Mor era el Marcel Duchamp i el Joseph Beuys de la literatura”, hi ha afegit.

Sense miraments, Hac Mor cercava la transgressió constant dels cànons d'escriptura establerts. No volia que l'etiquetessin en cap ocasió: “Si deien que feia poesia, ell passava a fer antipoesia; si ho acceptaven, ell passava a fer centre poesia, i així consecutivament”.

La seva obra és un mirall del seu pensament revolucionari sobre la literatura. Ell creia en el nihilisme creatiu i l'anarquisme creatiu: “Per crear havia de partir de la destrucció del que existia”, ha remarcat Jordi Marrugat. Si d'una cosa es tractava, era d'anar contra els sentits, contra els ideals de la societat, per articular un model de literatura sense premisses ni conceptes, només propi de cada autor, ja que ell defensava als seus textos, tal com ha destacat Marrugat, que “la perfecció o l'excel·lència en la literatura maten la vida, quelcom bàsic”.

En una ocasió, Carles Hac Mor va escriure que “tothom és poeta”, i és aquesta frase la que resumeix l'essència de la seva obra, que atacava la poesia i les jerarquies que s'havien instaurat fins aquell moment i, per tant, ja no tenia sentit parlar de poesia com a concepte exclusiu. “Va marcar un abans i un després en la concepció de la literatura”, ha sentenciat Jordi Marrugat. Per aquest motiu, la figura de Carles Hac Mor no s'esvairà. A més, encara es publicaran assaigs i obres inèdites que mostraran noves facetes de l'autor i l'AELC “farà un recital homenatge per recordar-lo”, ha conclòs Bel Olid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia