cultura

Mig milió per conservar el patrimoni històric de Lleida

La Paeria comença, després de les obres del call jueu, la millora a la cúpula de l'antic convent de Santa Teresa

Estudi per fer un parc al molí medieval de Cervià i vincular-lo al Museu de l'Aigua

La Paeria invertirà enguany més de mig milió en diverses intervencions de millora i conservació del patrimoni històric. Malgrat les minses disponibilitats pressupostàries, l'Ajuntament de Lleida ja ha començat petites intervencions, algunes de les quals permetran valorar espais i restes poc conegudes, com el molí medieval de Cervià i l'antiga sèquia de Torres.

D'entrada, la Paeria ja enllesteix els treballs a l'antic convent de Santa Teresa, al centre històric, que se centren en la millora de l'estructura del que havia estat l'església. En concret, s'està actuant a la cúpula del convent, on s'ha estès una malla de fibra de vidre, s'ha aplicat morter adhesiu i s'ha segellat. Es preveu que l'equipament estigui plenament operatiu perquè s'hi facin les activitats programades amb motiu de la Fira de Titelles durant el primer cap de setmana de maig. Aquesta actuació té un cost de 24.077 euros. El convent està pendent d'una rehabilitació en profunditat des de fa anys, tot i que una part ja està adequada, la que ocupa el Centre de Titelles de Lleida.

La principal intervenció en patrimoni és la que s'executa a l'antic call, que permetrà posar al descobert les restes del barri jueu. La Paeria hi ha pressupostat 230.000 euros.

Al molí de Cervià s'hi gastaran 14.500 euros per tancar la instal·lació i fer treballs de neteja i conservació. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Fèlix Larrosa, explica que estudien habilitar una àrea per passejar o un petit parc que permeti la visita al molí i al salt d'aigua. En un antic pont de la sèquia de Torres s'invertiran10.890 euros i, finalment, es faran els projectes de recuperació de les muralles del Turó de la Seu Vella per uns 80.000 euros.

LA XIFRA

230.000
euros
és la partida més important destinada a patrimoni, segons el pressupost. És per a l'antic call jueu.

Tràmits per declaracions de protecció

L'Ajuntament de Lleida i la Generalitat han impulsat la declaració de bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, a favor de la capella de Sant Jaume de Lleida. També es treballa per aconseguir la mateixa declaració per a l'antic convent de Sant Ruf, ara de propietat privada; i també s'ha incoat expedient per a la delimitació de l'entorn de les esglésies de Sant Martí i de la Sang. Amb aquests tràmits es completa i s'amplia la protecció d'aquests monuments de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen