Altres

Comunicació

Passió per l'‘underground'

Jordi Comas, conegut com a Crusty o Senyor Crustaci, fa més de vint anys que difon música alternativa per l'FM gironina

A finals de juny deixarà el programa que condueix a Ràdio Celrà, ‘El Frenopàtic Radioshow'

Fa més de vint anys que Jordi Comas, més conegut com a Crusty o Senyor Crustaci, punxa per a les ones gironines punk, hardcore i altres estils de música alternativa. Aquest saltenc, que treballa de monitor de jardineria, sempre ha fet ràdio per a satisfacció personal: “Si algú m'escolta, bé; i si no, també”, afirma. I hi afegeix que ha viscut “la música a davant de la feina”. Curiós de mena, s'ha capbussat en les profunditats del rock més radical de les darreres cinc dècades. Al juny abandona El Frenopàtic Radioshow , el programa emblemàtic que fa deu anys que condueix a Ràdio Celrà.

L'escola del soroll

A mitjan dècada dels noranta, en plena adolescència, Comas va entrar en contacte amb el món del hardcore, i ben aviat es va interessar pels corrents més subterranis de la música alternativa, com ara el crust, del qual deriven els seus sobrenoms. La descoberta musical la feia en espais ocupats com el Casal Popular La Maret de Salt i l'Ateneu Alternatiu de Banyoles, i en botigues de Girona com ara Nou Disc i Moby Disk. També comprava discos per correu i llegia fanzins, que ampliaven el seu coneixement musical. El 1994 va començar a col·laborar a Ràdio Salt, on feia un programa amb els seus amics anomenat La nit dels insuportables. Des de llavors, s'ha dedicat a indagar i a divulgar estils musicals de l'underground. “M'agrada molt investigar”, explica Comas, que reconeix que sent gust per “les manifestacions culturals minoritàries, ja siguin música, cinema...”. Sobre la cultura del hardcore, considera que “és fàcil trobar-hi gent motivada, qualsevol s'hi pot trobar bé. No és gens elitista”.

‘El Frenopàtic Radioshow'

El 2006, Comas va deixar Ràdio Salt i se'n va anar a l'emissora municipal de Celrà, on va encetar una nova etapa a la ràdio amb el programa El Frenopàtic Radioshow, un espai setmanal en directe de dues hores i en què es poden escoltar grups i gèneres musicals que no tenen cabuda en altres espais radiofònics. Cada edició gira al voltant d'un tema, ja sigui un estil, un grup, una ciutat, un segell discogràfic... El Senyor Crustaci es pot passar entre una i dues setmanes per preparar el programa, en les estones lliures que li deixen la feina i les obligacions: “El més difícil és contrastar la informació, perquè vull ser precís a l'hora de donar les dades. Trobar la música no és tan complicat com seleccionar les cançons i organitzar la informació.”

En tots aquests anys de ràdio, Comas ha anat bastint una veritable enciclopèdia de la música més estrident. Ha escodrinyat en l'underground més incorruptible a la recerca de grups, segells, sales i estils. Parla amb tanta naturalitat d'un grup de les comarques gironines com d'un de suec, anglès o nord-americà. I és precís a l'hora de recordar noms, cares i concerts encara que hagin passat quinze o vint anys. D'altra banda, pel Frenopàtic han passat un grapat de col·laboradors que han enriquit el bagatge del Senyor Crustaci.

“Fa falta més cultura de carrer”

Comas està molt vinculat a l'underground gironí; dóna cops de mà a la gent que vol muntar concerts i a grups que volen tocar. Destaca la feina que fan diverses sales i associacions de les comarques gironines. Pel que fa a la música en directe a Girona, opina que a la ciutat “sempre li ha faltat una sala de concerts i una política de bars diferent”. Posa l'exemple d'Anglaterra, on és habitual escoltar grups en directe als pubs, i considera que és millor organitzar petits concerts al llarg de l'any que no pas grans festivals. I rebla: “A Girona, la cultura està massa controlada. Fa falta més cultura de carrer i que l'accés a la música sigui més assequible.”

Final d'etapa

A finals de juny, en Crusty s'instal·larà a Palamós. Fins llavors, farà un programa cada quinze dies. És per això que ha fet una crida a les xarxes socials a amics i seguidors del Frenopàtic perquè col·laborin fent programa la setmana que ell no en fa. Tot i que deixarà Ràdio Celrà i aparcarà El Frenopàtic Radioshow, no és un adéu definitiu. Com diu ell mateix, “mai no s'acaben les idees per fer programes”.

Territori Underground
“L'‘underground' és com una petita família”, diu Comas. N'és una prova Territori Underground , un circuit que uneix cinc entitats musicals gironines per donar a conèixer grups emergents. Des del 2013 munten una festa amb diversos concerts; la d'enguany, el 14 de maig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA