cultura

Una exposició del Museu d'Art recull pintures, dibuixos i textos de l'artista modernista que plasmen els paisatges de Girona

Seguint les passes de Rusiñol per les terres gironines

El Museu d'Art de Girona inaugura el dissabte 7 de maig l'exposició temporal Santiago Rusiñol en terres gironines, que repassa, a través de quadres, dibuixos i fragments d'obres literàries, les diverses vingudes del pintor i escriptor modernista a les comarques de Girona. Comissariada per Margarida Casacuberta i Vinyet Panyella, amb l'assessorament de Mercedes Palau-Ribes, la mostra ressegueix tota la trajectòria artística de Rusiñol, des dels inicis fins a la vellesa.

La relació de l'artista barceloní amb les terres gironines i els territoris que l'envolten comença el 1878, quan un jove Rusiñol exposa a Girona, en una de les primeres mostres en què participa. No és casual que l'exposició fos a la ciutat de l'Onyar; Rusiñol va ser alumne de l'acadèmia que el pintor gironí Tomàs Moragas tenia a Barcelona.

Santiago Rusiñol en terres gironines agrupa prop d'una vintena de pintures i dibuixos, que s'acompanyen de textos en què l'artista barceloní relatava les impressions que li deixaven els paisatges gironins.

Margarida Casacuberta assenyala el paper clau que va tenir l'excursionisme en les primeres obres de Rusiñol. L'artista era membre de l'Associació d'Excursions, que més tard esdevindria el Centre Excursionista de Catalunya, i va començar a dibuixar, pintar i escriure arran de les sortides que feien. Recollia les sensacions que li produïen els paisatges gironins i, en alguns casos, presentava els textos en conferències, com la que va fer sobre una excursió a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Casacuberta explica que aquests primers textos de joventut fan patent “la perspectiva romàntica” de Rusiñol, i que desprenen una gran “sensibilitat poètica i simbolista”.

L'exposició vol oferir peces relacionades amb totes les estades de Rusiñol a les comarques gironines. Puigcerdà, Ripoll, Olot, Girona o Arbúcies van ser alguns dels llocs principals per on va passar el pintor i escriptor. En la mostra del Museu d'Art també es recullen impressions de personatges com ara Prudenci Bertrana, Xavier Montsalvatge pare, Miquel de Palol i Carles Rahola, amb els quals Rusiñol passava llargues hores de tertúlia al cafè Norat o al cafè Vilà de Girona.

A banda de l'exposició, el Museu d'Art ha programat una sèrie d'activitats, com ara visites comentades i xerrades, per aprofundir en els diversos aspectes de la mostra. Santiago Rusiñol en terres gironines es podrà visitar fins al novembre.

L'exposició Santiago Rusiñol en terres gironines s'inaugurarà aquest dissabte a les 10 del matí, amb l'assistència del president de la Diputació, Pere Vila; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Francesc Ten; els regidors de Cultura de Girona i Olot, Carles Ribas i Josep Berga, i el director de l'Agència Catalana del Patrimoni, Àlex Susanna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia