cultura

cultura

exposició

Ermitage surrealista

La prestigiosa pinacoteca russa presentarà a la tardor una gran exposició del surrealisme de l'Empordà, amb 70 obres

Dalí hi serà present, però com un artista més d'un moviment ric i complex

El surrealisme de l'Empordà, una de les aportacions catalanes més significatives a l'art universal, es reivindicarà en una exposició que se celebrarà la tardor vinent al museu de L'Ermitage de Sant Petersburg. Dalí hi serà present, és clar, però amb un protagonisme mesurat, o en tot cas no pas absolut. El sentit de la mostra és abordar el moviment en el seu conjunt, incidint en la constel·lació de creadors que va aixoplugar i les diferents maneres d'entendre i de fer un art indissociable del paisatge empordanès però amb visió i repercussió internacional.

Surrealism in Catalonia. The artists of Empordà and Salvador Dalí (Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l'Empordà i Salvador Dalí) és el títol de l'exposició, que es podrà visitar a la prestigiosa pinacoteca russa del 29 d'octubre al 5 de febrer. La impulsora és Alícia Viñas (Figueres, 1946), artista i històrica directora del Museu de l'Empordà de Figueres entre els anys 1974 i 1997, alhora que una de les grans coneixedores del llegat artístic empordanès i artífex de múltiples exposicions i llibres de referència.

La important mostra que va comissariar el 2005 al Museu Reina Sofia de Madrid Joan Massanet o l'espectre de les coses va despertar molt interès en l'arquitecte i historiador de l'art rus Yuri Saveliev, autor de nombroses publicacions d'art català (en especial, d'Anglada Camarasa). Saveliev, membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des del 2001, és qui la va animar a presentar una proposta a L'Ermitage. Finalment, tots dos compartiran el comissariat de l'exposició.

Viñas ha estat treballant intensament el projecte durant cinc anys. Inicialment, estava previst que s'inaugurés el 2013, però les dificultats econòmiques van pesar massa i s'ha anat retardant. I és que la mostra és d'una immensa complexitat per tot el que suposa traslladar a L'Ermitage fins a 70 obres. La majoria pertanyen a diverses col·leccions particulars. El Museu de l'Empordà i el Museu Thyssen de Madrid també faran préstecs importants. En canvi, la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres no hi ha intervingut.

La iniciativa serà tutelada i finançada per la Generalitat, que en breu signarà un conveni de relacions amb el museu de Sant Petersburg, amb el qual, per cert, el govern català té altres temes pendents de tractar vinculats a l'obertura d'una seu a Barcelona. L'Ajuntament de Figueres i altres entitats locals com l'Institut d'Estudis Empordanesos també donen suport al projecte i hi han col·laborat.

Surrealism in Catalonia... es desplegarà en tres àmbits. El primer explorarà el context artístic que va precedir Dalí i els seus coetanis a la recerca d'una estètica comuna primigènia. El segon se centrarà en els valors pedagògics de l'Escola de Figueres, molt fonamentats en el paisatge i el dibuix, com a marc de sòlides complicitats entre mestres i alumnes. El tercer serà l'aparador dels genis surrealistes, encapçalats per Dalí. Joan Massanet, Àngel Planells, Esteve Francés i Ángeles Santos, normalment coneguts com els altres surrealistes empordanesos, no quedaran als marges. La mostra, a més, tindrà espai per als artistes que el segle XX van recollir el testimoni del surrealisme i d'una manera o una altra van crear amb els seus codis (per exemple, Evarist Vallès i Antoni Pitxot).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia