cultura

Un país de dibuixos

Neix ‘Humoristan', el primer museu digital del món dedicat a l'humor gràfic, que vol reunir tot el que s'ha fet a Catalunya i a l'Estat des de finals del segle XIX

El projecte
vol mostrar, preservar i difondre el patrimoni sobre l'humor gràfic

Un país virtual habitat per acudits, dibuixos, il·lustracions i revistes, i fet pels professionals que s'han dedicat a l'humor gràfic des de finals del segle XIX fins a l'actualitat: això és el que vol ser Humoristan, una iniciativa de la Fundació Gin que ja està activa i es pot consultar a l'adreça electrònica www.humoristan.org.

Probablement l'enorme tradició que hi ha a Catalunya a l'entorn de l'humor gràfic té a veure amb el fet que hagi nascut aquí aquest projecte que és pioner a tot el món, i que els seus responsables –comandats pel dibuixant José Luis Martín, autor d'obres com ara ¡Dios mío! i Quico, el progre– defineixen com un museu digital.

Un dels responsables d'Humoristan és Jaume Capdevila, Kap, dibuixant però també expert en la història de l'humor gràfic i autor de llibres sobre el tema. Segons Kap, “la idea que defineix Humoristan és molt fàcil: es tracta d'un museu de l'humor gràfic en línia, pensat per mostrar, preservar i difondre aquest patrimoni. Neix com un país on es pot trobar tot el que té a veure amb l'humor gràfic, però sense l'existència de fronteres”. També explica que es tracta d'un “web obert, dinàmic i en moviment”: “Cada dia estem incorporant-hi noves fitxes. A més, hi hem implementat un seguit de tecnologies que permetin al visitant poder veure els dibuixos de prop, com si estigués observant un original.” Un dels objectius d'Humoristan és que “cada persona que hi entri es pugui fer la seva pròpia exposició en funció del que li interessi. La idea és que tothom pugui trobar allò que busca perquè sap què li agrada, però que en el recorregut acabi descobrint obres o autors que no coneixia”.

En la presentació d'aquest museu digital que va tenir lloc la setmana passada a la Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, el periodista Josep Maria Cadena –president de la Fundació Gin i un altre dels redactors del projecta– va lloar Kap dient: “Uneix la capacitat del dibuixant i la de l'historiador; és el nostre seny ordinador, el nostre Prat de la Riba.” Segons Cadena –especialista en dibuix humorístic a Catalunya–: “A Humoristan ens prenem l'humor seriosament. Aquest museu digital és l'estructuració òssia de quelcom que sembla fugisser i que ha marcat les nostres vides, perquè hi va haver uns anys en què l'humor gràfic representava una manera de viure.” Un dels grans valors de l'humor gràfic, en opinió de Cadena, és que amb ell “s'obren fronteres, s'obren països, aconsegueix allò que sovint no aconsegueixen les paraules”.

Humoristan permet buscar les obres i la informació per autors, per sèries i per publicacions, amb fitxes i imatges en cada entrada. També hi ha una hemeroteca amb articles històrics al voltant de l'humor gràfic, notícies d'actualitat (sobre presentacions, exposicions, novetats, concursos, convocatòries, entrevistes...) i diverses exposicions virtuals que es van incrementant; a hores d'ara hi ha unes 550 fitxes i més de 3.100 dibuixos. A més de Josep Maria Cadena i Jaume Capdevila, Kap, la resta de l'equip de redactors el conformen Antoni Guiral, Lluís Solà i Dachs, Jordi Canyissà, Alfons Moliné i Jordi Riera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda