cultura

L'art jove es reivindica

El cicle ‘Art nou' descobreix els artistes més prometedors en 30 exposicions

Quines són les promeses de l'art català? El programa Art nou, que organitza per cinquè any l'associació de galeries Art Barcelona, tornarà a ser aquest juliol un localitzador i un propulsor de les noves generacions de talents. El cicle, que s'inaugurarà dijous, proposa una oferta més àmplia, tant de mostres com d'activitats paral·leles, per intentar de retruc reanimar un sector que no acaba de trobar el camí de sortida de la crisi.

Aquest any, Art nou s'expandeix més enllà de les galeries i, al mateix temps, de la zona de concentració històrica del carrer Consell de Cent i rodalia. Els impulsors de la iniciativa, amb suport econòmic de l'Ajuntament i la Generalitat, han convidat museus, fundacions, centres culturals i sales alternatives a fer la seva aposta expositiva. En total, 28 espais obriran mostres d'artistes menors de 35 anys. En consonància amb la dispersió de les sales lluny de l'Eixample, Art nou ha arribat a molts altres districtes de la ciutat, fins a l'Hospitalet de Llobregat, nou pol galerístic que va agafant embranzida.

Els artistes que participen en la ruta no són uns desconeguts en el món de l'art. Fa anys que treballen però, així i tot, les oportunitats per poder defensar la seva obra i, al cap i a la fi, per viure de la seva feina acostumen a ser molt minses. Ser artista i ser jove és una combinació complicada. “Art nou destrueix la barrera que separa les sales d'exposició dels artistes emergents”, emfasitza l'equip organitzador.

A la por que sovint els fa, a les galeries, promocionar l'art més tendre, amb tot el risc comercial que els suposa, s'hi afegeix el desconeixement que tenen la majoria de ciutadans de les noves tendències artístiques. Art nou aspira a educar-los la mirada amb un conjunt d'exposicions eclèctiques que recullen la diversitat de pràctiques, llenguatges i mitjans que conviuen actualment.

Així, en el circuit hi ha espai tant per a l'art polític de Núria Güell (galeria ADN) com per a la pintura d'esperit renovat de Joan Saló (N2), dos bons exemples de creadors que els últims anys s'han fet notar. Jorge Satorre (Blueproject Foundation), Antoni Hervás (Ethall), Rosana Antolí (Fundació Miró), Daniel Solsona (Balaguer), Gerard Ortín (Estrany de la Mota), Estefanía Urrutia (Senda), Pauline Bastard (Joan Prats Warehouse), Mireia Terrado (La Escocesa) i Enric Farrés (Nogueras Blanchard) són altres dels 30 artistes que presentaran el seu projecte. I tots ells aspiren a rebre el premi Art Nou (dotat amb 2.000 euros per a la realització d'una publicació), que s'entregarà el 21 de juliol a La Capella.

El cicle d'activitats de suport a aquests nous valors de l'art inclou tallers, xerrades, visites als estudis i també exposicions d'artistes consagrats, amb obra, això sí, que van crear quan ells també eren menors de 35 anys. A la galeria Carles Taché, amb el duet Alberto García-Alix i Miguel Ángel Campano, i a la galeria Eude, amb Pilar Aymerich, s'exhibiran treballs primerencs d'aquests creadors avui ja indiscutibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia