cultura

Talamanca torna a presumir d'ermita

L'edifici romànic s'ha restaurat sencer i també s'ha creat un centre d'interpretació

Talamanca ja llueix la seva ermita de Santa Magdalena completament restaurada. L'edifici romànic del segle XII va ser inaugurat divendres passat per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i l'alcalde de Talamanca, Josep Tarín. La rehabilitació forma part del projecte Viure al poble, destinat a la recuperació dels elements patrimonials de diversos municipis per dinamitzar-ne l'economia local i potenciar-hi el turisme.

Segons va explicar Tarín, el finançament de les obres ha estat possible gràcies als ajuts Feder que s'inclouen en aquest projecte i a l'aportació econòmica que han fet la Diputació i l'Ajuntament de Talamanca: “Però sobretot, ha estat gràcies a la cessió que van fer els propietaris de la finca dels terrenys i l'edifici al consistori l'any 2009.” Va ser aquell mateix any quan es van iniciar les tasques de restauració de l'ermita, llavors molt malmesa. La intervenció també ha permès recuperar els entorns, amb la reconstrucció d'antics marges i les tradicionals barraques de pedra, i la plantació de vinya ecològica per potenciar el conreu local.

Diversos veïns es van acostar, durant la inauguració, a un dels edificis més representatius de la història del poble, juntament al castell de Talamanca i l'església de Santa Maria. Tarín va recalcar que “l'ermita s'incorpora al patrimoni municipal com un equipament més per dinamitzar el municipi”. Cal recordar que la vila va ser l'escenari de la darrera victòria de les tropes catalanes contra l'exèrcit de Felip V en el marc de la guerra de Successió. Va ser l'anomenada batalla de Talamanca, l'agost del 1714, un dels ítems històrics amb més presència al centre d'interpretació que s'ha ubicat a l'exterior de l'ermita i que conté informació del temple, dels masos veïns, de la vida rural i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al qual s'accedeix per Talamanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia