cultura

L'estrena del mes

xavier roca

Fins a l'infinit i més enllà

‘Star Trek: más allá‘, dirigida per Justin Lin, és la nova entrega de la popular saga de ciència-ficció nascuda de la sèrie televisiva de culte

sempre acostumat a reinterpretar referents previs en la seva carrera com a director –la saga Missió: Impossible, el cinema d'Steven Spielberg a Súper 8–, J. J. Abrams va rellançar la sèrie cinematogràfica Star Trek abans d'agafar les regnes d'una altra gran saga d'space opera integrada en l'imaginari popular: Star Wars. Amb un nou repartiment integrat per Chris Pine, Zachary Quinto, Anton Yelchin, John Cho, Simon Pegg i Zoe Saldana, l'Star Trek del 2009 era un reboot pensat tant per activar els records nostàlgics dels vells fans de la sèrie televisiva i de les pel·lícules posteriors com per conquistar públic nou. Més endavant, Abrams va prosseguir la rejovenida franquícia el 2013 amb Star Trek: en la oscuridad.

De la mateixa manera que en el primer Star Trek cinematogràfic, dirigit el 1979 pel solemne i transcendent Robert Wise (West Side Story, Sonrisas y lágrimas), hi van seguir un grapat de produccions més lleugeres i fins i tot amb cert esperit de sèrie B, ara s'acaba d'estrenar Star Trek: más allá, en la qual –un cop revifats els personatges i presentades la seva psicologia i les relacions entre ells– ja adopta un to més de serial, més pulp i regit sobretot per l'esperit aventurer.

I és que, enfeinat amb Star Wars, Abrams ha cedit la realització al realitzador d'origen xinès Justin Lin, conegut sobretot per algunes entregues de la sèrie de pel·lícules d'acció rocambolesca A todo gas. L'elecció de Lin es tradueix en el ritme trepidant d'una entrega que no dóna descans a l'espectador, i en el seu gust per les espectaculars persecucions.

No hi manca, evidentment, la inevitable condició de cerimònia nostàlgica per als trekkies de tota la vida, ni els moments de reflexiva i crepuscular malenconia, reforçats en aquesta ocasió per dues morts a l'altra banda de la pantalla. D'una banda, al febrer de l'any passat, la de Leonard Nimoy, l'inoblidable Spock de la sèrie original, present també –ja ancià– en les pel·lícules d'Abrams gràcies a una línia temporal paral·lela. De l'altra, i fa només un parell de mesos, la d'Anton Yelchin, intèrpret del rus Pavel Chekov, mort a casa seva en un estrany accident de cotxe.

Però malgrat tot, Star Trek: más allá presenta unes notables dosis d'humor: una circumstància probablement atribuïble al fet que, en aquesta ocasió, el guió el signa –juntament amb Doug Jung– Simon Pegg, que interpreta Montgomery Scotty Scott a la sèrie. I recordem que el britànic Pegg, a més de secundari de luxe en sagues com aquesta Star Trek o com Missió: Impossible, ha estat protagonista i coguionista de les hilarants i imprescindibles comèdies d'Edgar Wright Zombies Party, Arma fatal i Bienvenidos al fin del mundo.

L'estrena d'Star Trek: más allá coincideix amb l'any en què se celebra el 50è aniversari de l'estrena de la sèrie televisiva, un esdeveniment que serà present en la pròxima edició del Festival de Sitges amb diverses projeccions i activitats i la presència de l'actor Walter Koenig, el Chekov original.

Star trek: más allá
Direcció: Justin Lin Intèrprets: Chris Pine, Zachary Quinto, Simon Pegg, John Cho, Zoë Saldana, Karl Urban Gènere: Ciència-ficció País: EUA, 2016


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia