Economia

Treball crearà una xarxa de 15 ateneus cooperatius

L'objectiu és promoure la creació d'empreses d'economia social

La xarxa s'estendrà pel territori i s'aprovaran projectes presentats per entitats

Hi destinarà un pressupost de 3,3 milions

El govern destinarà 3,3 milions d'euros a l'establiment d'una xarxa d'ateneus cooperatius pel territori que volen afavorir la creació d'empreses d'economia social, segons va anunciar ahir la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. La intenció és arribar a establir una xarxa de 15 ateneus repartits pel territori i que siguin les pròpies empreses o entitats, amb la subvenció del Departament de Treball, qui les posi en marxa.

La consellera Dolors Bassa va recordar ahir en la presentació pública en roda de premsa que “històricament els ateneus, a Catalunya, han representat la construcció de ciutadania”, i va afegir-hi que “des del departament volem que els ateneus cooperatius esdevinguin espais de referència al territori amb l'objectiu d'enfortir l'economia social i cooperativa per avançar col·lectivament cap a una societat més justa i cohesionada”.

Per Bassa, la iniciativa “se centra a afavorir la creació d'empreses d'economia social i cooperativa, a més d'enfortir la viabilitat i sostenibilitat dels projectes i experiències existents per millorar l'ocupació i el desenvolupament del territori”. Així mateix, la xarxa treballarà per transformar associacions i empreses en cooperatives i societats laborals, i promocionarà la fórmula cooperativa i de les societats anònimes laborals (SAL) per a la continuïtat d'empreses i entitats properes al tancament.

Les entitats que aspirin a la subvenció del govern per crear els 15 ateneus poden ser ens locals, empreses cooperatives o societats laborals, associacions i fundacions que tinguin experiència en l'àmbit del projecte i demostrin la seva capacitat per portar-lo a terme, i agrupacions sense personalitat jurídica. Les entitats sol·licitants, constituïdes legalment i amb establiment operatiu a Catalunya, hauran de presentar el projecte d'ateneu cooperatiu en una de les demarcacions territorials: Regió Alt Pirineu i Aran; Barcelona ciutat; Regió Barcelona; Regió Camp de Tarragona; Regió Girona; Regió Catalunya Central; Regió Lleida/Ponent; i Regió Terres de l'Ebre, segons la documentació que ve del departament.

Està previst que els ateneus cooperatius donaran suport de forma prioritària a les persones joves, les que estiguin en situació d'atur, sobretot les majors de 50 anys, i als demandants d'ocupació inscrites a les oficines del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya que vulguin crear una empresa cooperativa o societat laboral. Actualment, hi ha 3.946 cooperatives a Catalunya, que donen feina a 45.666 persones, segons dades del segon trimestre d'enguany, la xifra més alta des del 2007. Fins a l'agost d'enguany se n'han constituït 115, la mateixa quantitat que tot el 2015.

LA XIFRA

3.946
cooperatives
hi ha actualment a Catalunya, i fins al mes d'agost d'enguany se n'han creat 115 de noves.

LA FRASE

Històricament, els ateneus a Catalunya han representat la construcció de ciutadania
Dolors Bassa
consellera de treball, afers socials i famílies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA