Empreses

Drons per captar dades eficients

Sitep obre una línia per a l'obtenció de dades geolocalitzades a través de dispositius ubicats en vehicles aeris no tripulats

Els drons estalvien costos i augmenten l'eficàcia pel que fa al temps i al risc

Els dispositius aeris no tripulats professionals s'estan implantant cada vegada més en diversos sectors econòmics, aportant importants avantatges competitius a les empreses. Aquesta innovadora tecnologia ofereix múltiples aplicacions en el sector industrial, energètic i agroalimentari i ja són molts els professionals i emprenedors que han incorporat el potencial que ofereix. Sitep, fundada el 1998 a Barcelona, és un referent per a molts d'ells.

L'empresa d'enginyeria informàtica Sitep, especialitzada en consultoria, desenvolupament, externalització, integració i implantació de solucions a mida de sistemes informàtics per a la gestió del territori, està especialitzada en el tractament de la informació geogràfica i la integració de sistemes gràfics i alfanumèrics i ha esdevingut un referent en el desenvolupament de tecnologies geoespacials. Fa uns mesos, Sitep va ampliar la seva línia de negoci amb una nova divisió dedicada a la geolocalització de captació de dades a través de l'ús de dispositius ubicats en vehicles no tripulats, tant terrestres com aeris.

“A Europa hi ha vuit empreses que ofereixen la nostra capacitat diferencial i, a Catalunya, nosaltres som els únics”, assegura Ermengol Casanovas, propietari de l'empresa. Explica que al país “hi ha més empreses que fabriquen drons, però no estan en el negoci d'executar projectes d'enginyeria com nosaltres”.

Sitep fabrica els seus propis drons. “En aquests moments tenim dues sèries de vehicles, amb diferents prestacions. En els vehicles de la primera sèrie podem embarcar-hi entre quatre i cinc equips. A la segona, de moment, tres”, explica. Els drons, a més, poden tenir ala fixa o rotativa, depenent de les condicions climatològiques sota les quals hauran de volar.

El món dels drons és encara un entorn per explorar. Tot i això, la utilització d'aquesta tecnologia genera ara ja un impacte important per al desenvolupament sostenible i el medi ambient, i per a la gestió eficient de les empreses. Utilitzar aquests ginys aeris no tripulats, segons Sitep, ofereix a les empreses la possibilitat d'accedir a dades que o bé no es podrien obtenir d'una altra manera o bé resultarien massa cares de captar. “Nosaltres actuem en molts camps, com ara en conservacions arqueològiques, però també donem servei a la policia i als bombers”, comenta Casanovas, que lamenta que “actualment s'està banalitzant molt” la utilització d'aquests ginys, que molts encara identifiquen només amb unes bones imatges d'actes socials.

Els drons professionals, però, són una eina destinada a optimitzar els processos de negoci de les empreses, perquè a més d'estalviar costos augmenten l'eficàcia quant a temps i risc. “El client de Sitep és professional, proactiu, el que en anglès es coneix com prosumer (la suma de les paraules proactiu i consumidor). L'empresa proporciona als seus prosumers el vehicle (dron) i l'equip (suport i càmera de fotos o sensor multiespectral) que necessiten. Els drons de Sitep capten dades de dos tipus: d'una banda, dades de vol del vehicle i, de l'altra, dades que ha captat l'equip, “personalitzades perquè el dron capta allò que ens demana el client”, explica Casanovas.

Aplicacions.

La informació que obté l'equip ubicat en el dron es guarda en un fitxer digital, que pot ser simplement una imatge o bé una termoscòpia (un fitxer numèric on cada punt de color està associat a una temperatura). També es poden captar per generar fitxers hiperespectrals gràcies que l'equip porta incorporats uns sensors per generar aquestes imatges. Els hiperespectrals s'utilitzen, per exemple, en els jaciments arqueològics “per saber si hi ha elements per recuperar, amb una precisió de centímetre”, concreta Casanovas. Un altre exemple d'aplicació seria la captació d'aquest tipus d'imatges per esbrinar la humitat que hi ha en un bosc, “dada que ens ajudarà en la prevenció d'incendis”, conclou.

La gestió d'informació geogràfica i la integració de sistemes gràfics i alfanumèrics han situat a Sitep en el cim de les companyies més innovadores d'Europa pel que fa a sistemes d'informació territorial i posicionament.

Fer-los volar com marca la llei

La utilització de drons està creixent en molts àmbits. L'administració pública, per exemple, els fa servir per gestionar mobiliari urbà, fer inspeccions visuals d'elements dispersos en la geografia –infraestructures, línies elèctriques, antenes o ponts–, analitzar el territori i dur a terme tasques de seguretat, d'emergències o de cartografia. A més, aquests vehicles s'han convertit en una nova tecnologia de gran utilitat en situacions on l'accés de les persones és dificultós, car o amb un component de risc elevat.

Els vols estan regulats. “La llei obliga que dues o tres persones estiguin presents a l'hora de fer-los volar. Una és el pilot i les altres dues, els operadors de càmera o de dades. Si voles a prop de carreteres o llocs públics necessites observadors amb la mateixa formació i titulació que els pilots. Si no és així, volar en una zona urbana està totalment prohibit”, rebla Casanovas. Sitep, que també té la capacitat d'enviar a la base d'operacions terrestres fitxes de vídeo en temps real amb latència zero, està registrada a AESA i al ministeri de Foment, com a fabricant i operadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona