Economia

Economia

Cecot sospita que l'Estat ha desviat 1.300 milions d'euros

Una suma procedent del 0,7% de la base de cotització de les nòmines dels treballadors, destinat a cursos de formació

La patronal denuncia que el govern espanyol obvia les ''reiterades sentències'' del TC que indiquen que la quota que es paga a les nòmines és ''finalista''

La patronal Cecot, conjuntament amb altres organitzacions empresarials i CCOO, ''sospita'' que el govern espanyol durant el període 2014-2016 ha desviat més de 1.300 milions d'euros procedents del 0,7% de la base de cotització de les nòmines dels treballadors destinades a fer cursos de formació a persones ocupades a ''reduir el dèficit públic'', segons denúncia la patronal vallesana en un comunicat. Cecot recorda que en ''reiterades sentències'' del Tribunal Constitucional s'afirma que els recursos procedents d'aquestes quotes que es paguen en les nòmines tenen caràcter ''finalista'', subjecte a al principi de caixa única, i per tant s'han de destinar exclusivament a plans de formació per a treballadors ocupats.

En el comunicat s'explica que aquesta ha estat una pràctica denunciada des de l'exercici del 2012 a partir que el govern espanyol presidit per Mariano Rajoy no ha utilitzat tots els recursos d'aquesta quota a formació ocupacional i en diverses ocasions els ha desviat a cobrir prestacions o bé programes de formació però de treballadors aturats, cosa que no és procedent perquè el destí d'aquest fondos és per als ocupats.

Cecot recorda que ja en l'exercici del 2013, dels 1.860 milions d'euros que el govern espanyol va recaptar d'aquest 0,7% de les nòmines, 1.059 milions, prop del 57%, es va destinar a unes altres finalitats diferents a les assignades per la legislació vigent.

La denúncia que el seu dia va presentar la Cecot davant el Síndic de Greuges, aquest la va derivar a la Defensora del Pueblo després de considerar que la naturalesa de la denúncia tenia caràcter estatal. En aquell moment, al març del 2016, la denúncia que en principi havia presentat la patronal Cecot, ja tenia l'adhesió d'una desena d'organitzacions empresarials i de la Confederació Sindical de CCOO.

El Ministeri d'Ocupació va reconèixer a mitjans de l'any passat aquesta pràctica i va explicar que a partir del 2015 es va aplicar una correcció. Cecot, en base a la documentació requerida a partir del 2015, considera que l'explicació del Ministeri ''és insuficient i improcedent'' i per això insisteix a la Defensora del Pueblo que mantingui la investigació fins arribar a conèixer el destí dels fons no executats per cursos de formació ocupacional.

Cecot i la resta d'agents socials que s'han adherit a la denúncia informen que els romanents de crèdit destinats a la formació el 2016 són d'aproximadament de 530 milions d'euros que sumats als romanents de 2015 i 2014 suma una xifra de més de 1.300 milions d'euros de romanent entre el 2014 i el 2016 que no s'han executat.

Els agents socials entenen que la quota no és un tribut previst com a tal en la Llei general tributària, ni un ingrés de les administracions o els seus organismes autònoms tendents a sufragar les seves despeses de caràcter general. En aquest sentit, els agents socials aquest 6 de febrer han tornat a enviar un nou escrit a la Defensora del Pueblo, per recordar al Ministeri que aquesta quota està vinculada a la relació laboral i el fet que es gestioni des del Servei Públic d'Ocupació Estatal ''no vol dir que constitueixi un ingrés desafectat aplicable a qualsevol altre cosa, ni a cobrir les despeses generals d'aquest organisme''.

En aquest mateix escrit, els agents socials recorden al govern espanyol que el mateix Tribunal Constitucional ha ''reiterat en diverses sentències'' sobre la formació professional per als ocupats que la quota de formació ''és una quota finalista, subjecte a un principi de caixa única pròpia, diferenciat inclús de la caixa única de la Seguretat Social''.

Finalment, els agents socials afirmen que si el govern espanyol ''no garanteix l'ús dels fons que generen les empreses, si no permet que els representants dels que generen aquest fons per a la formació participin de la planificació, control, seguiment i evolució, al final haurem de plantejar-nos l'eliminació d'aquestes quotes'', afirma Antoni Abad, president de la Cecot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia