Economia

Es duplica el frau en la contractació temporal

Inspecció de Treball va passar 8.063 contractes a indefinits el 2016

L'any passat Inspecció de Treball va obligar a transformar en indefinits 8.063 contractes temporals perquè va considerar que estaven fets en frau de llei. La xifra quasi duplica la del 2015, el primer exercici amb dades públiques (la Generalitat té la competència en aquesta matèria des del 2010). El secretari general de Treball, Josep Ginesta, va explicar ahir aquest augment perquè l'any passat va augmentar la contractació. “Estem veient que hi ha un augment dels contractes de molt curta durada, s'abusa de la contractació intermitent.” La Inspecció de Treball va finalitzar més de 51.200 expedients el 2016, xifra lleugerament per sota del 2015, amb 10.200 actes d'infracció i més de 20.000 requeriments d'esmena. Tanmateix, va proposar més de 44 milions d'euros en sancions (contra els 38,2 milions de l'anterior exercici) i més de 173 milions d'euros en quotes a la Seguretat Social. A més, 8.515 treballadors van ser donats d'alta a la Seguretat Social com a conseqüència de l'actuació inspectora.

Pel que fa a les accions en matèria de relacions laborals i ocupació, la inspecció es va centrar en l'anàlisi de les cadenes de subcontractació del sector de la telefonia, les cooperatives de treball associat en la indústria càrnia, i les empreses multiserveis, un segment on la consellera de Treball, Dolors Bassa, va avançar que es destinaran més esforços aquest any: “No diem que no a les empreses multiserveis o a la subcontractació, però ataquem el mal ús que es fa de la normativa, el que no es pot és tenir cessió il·legal de treballadors i falsos autònoms.” Entre el 2016 i els primers mesos d'enguany Inspecció de Treball ha sumat a més 23 noves contractacions.

Bassa va aprofitar també la presentació d'aquestes dades per posar sobre la taula el perill que l'Estat faci una invasió de competències de la Generalitat en matèria de polítiques actives d'ocupació en els pressupostos del 2017. L'Estat té la competència en el disseny d'aquestes polítiques i la Generalitat la té en l'execució, “però l'Estat es reserva uns 300 milions d'euros per a aquesta matèria en els pressupostos i per això estem estudiant si hi ha invasió competencial”, va destacar Bassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia