Economia

economia

Els visats repunten només a l’àrea metropolitana i Girona

El Col·legi d’Arquitectes alerta que la recuperació de l’activitat no arriba a tot el territori i està lluny de la normalitat tot i repuntar un 7% en el primer semestre

La ciutat de Barcelona recula per la manca de sòl i cedeix el lideratge als vallessos i el Baix Llobregat

L’edificació segueix la seva estela de recuperació, amb un increment del 7% en la superfície visada durant el primer semestre de l’any (un 23,1% respecte de la primera meitat del 2016), arribant als 2.049.115 metres quadrats. Així es desprèn del darrer informe del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que apunta, però, que aquesta recuperació es concentra exclusivament en les àrees de Barcelona i Girona, especialment a la costa, mentre que Tarragona, Lleida i l’Ebre es mostren encara immunes al repunt de l’activitat. A Barcelona, és sobretot l’àrea metropolitana on augmenten els projectes, mentre que a la capital, un cop represes les grans obres que s’havien aparcat durant la crisi l’activitat ha tornat a recular davant les dificultats per a trobar sòl disponible.

En concret a la demarcació de Barcelona (sense comptar la capital), en el primer semestre s’ha visat una superfície de 1.195.689 metres quadrats, més de la meitat del total, amb un augment considerable respecte els mesos anteriors, un 21% més. El Vallès Occidental i Oriental, el Baix Llobregat i el Maresme lideren l’activitat. La ciutat de Barcelona es queda amb 333.585 metres quadrats i recula un 22% davant l’acabament dels grans projectes recuperats de la crisi i la demarcació de Girona en 306.609 metres quadrats (un augment del 28%). En canvi l’activitat a la resta del territori és encara molt anecdòtica. A la demarcació de Tarragona i Lleida no superen els 100.000 metres quadrats visats i amb descensos respecte el semestre anterior (del 36% i de l’1%) i a l’Ebre no arriben als 29.000 (tot i augmentar un 15%).

El degà del COAC, Lluís Comerón, alerta a més que aquesta recuperació no és suficient per a tenir “el que seria una situació normalitzada del sector”. Segons el COAC la producció encara pesa un volum molt petit en el PIB, molt per sota de la mitjana europea que es situa entre el 10% i el 12% i a anys llum del 25% que havia arribat a suposar l’activitat sobre el PIB estatal durant els anys del boom.

Les xifres del COAC també posen de manifest que és l’edificació residencial la que està tirant del carro en aquesta primera meitat de l’any, ja que és aquesta activitat la que suma un 28% en la superfície total visada, mentre que l’obra no residencial cau un 21%. Durant el primer semestre s’han visat un total de 6.110 habitatges, un 36% més que en el darrer semestre del 2016 i un 51% més que en el mateix període de l’any passat. Tot i així Comerón destaca que és una xifra encara insuficient per a mantenir un ritme òptim de renovació del parc d’habitatge. De nou l’anàlisi territorial mostra que aquests nous habitatges es faran bàsicament a la província de Barcelona (3.926).

Respecte d’aquesta renovació el COAC lamenta que el marc legislatiu no acompanyi a aquesta activitat, “perquè està massa pensada en fer créixer l’obra nova”, i destaca el dèficit de projectes emmarcats en la renovació urbana, “necessària”, apunta Comerón, per a adequar el parc a les noves exigències d’eficiència.

Finalment el degà del Col·legi s’ha felicitat per l’aprovació de la nova llei d’Arquitectura al Parlament, la qual ha qualificat de “molt positiva perquè no entorpeix l’activitat, no està pensada per a accelerar l’activitat sinó per a que es faci amb més qualitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia