Economia

Foment del Treball exigeix a Puigdemont aturar la DUI

La patronal trasllada al govern català la pressió de frenar la tensió i alerta de la fuga també de dipòsits bancaris

Abertis i Colonial, entre les que s’afegeixen a moure la seu fora de Catalunya

Foment del Treball es va afegir ahir a la crida per aturar una possible declaració unilateral d’independència avui per part del president català, Carles Puigdemont. El comitè executiu de la patronal catalana, reunit en convocatòria extraordinària, va aprovar un comunicat en què es demana al govern de la Generalitat un canvi de rumb que eviti més fugues de seus empresarials.

Amb el contundent títol Foment diu prou, l’organització presidida per Joaquim Gay de Montellà assenyala que “l’incert camí triat per forces polítiques amb una estreta majoria al Parlament durant el mes de setembre ha traspassat fronteres d’il·legalitat i ha portat el país cap al descrèdit nacional i internacional, i qui sap si cap a la insolvència econòmica”.

La reunió del comitè, format per organitzacions territorials i sectorials, així com directament per empreses com ara Agbar, Endesa i Freixenet, va generar un debat intens, però poques divergències, explica el president de la Confederació Empresarial de Tarragona (Cepta), Josep Antoni Belmonte: “Tots vam mostrar la nostra preocupació per la situació i per la inseguretat jurídica que es genera per a les empreses.” Per això, Foment posa un dels accents precisament en la necessitat de garantir aquesta seguretat, un mandat que trasllada en aquest cas al govern de l’Estat. Com destaca el president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, Miquel Donnay, “el que es demana és protecció per a les empreses que es queden a Catalunya”. El text de Foment també expressa el seu rebuig al context de convocatòries de vaga general i alerta sobre l’aturada d’inversions industrials i el perjudici sobre el turisme, amb un descens, assenyala, del 50% en les reserves: “I, en aquest entorn, nombrosos clients de fons d’estalvi i d’inversió traslladen els seus comptes fora de Catalunya.” Amb tot, i si bé no es recull en el comunicat, els membres del comitè també van rebutjar l’opció d’aplicar l’article 155 de la Constitució.

A la mateixa hora que es reunia el comitè de Foment, també ho feien els consells d’Abertis, Colonial i Cellnex. Totes tres van aprovar portar les seus socials a Madrid, atès el context d’inseguretat i incertesa. Abertis es va beneficiar del decret aprovat divendres pel govern del PP que permet no ratificar aquest tipus de decisions en la junta general d’accionistes. I, per cert, també ahir la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) va autoritzar l’opa llançada sobre el 100% d’Abertis per la italiana Atlantia.

Amb la marxa d’Abertis, Cellnex i Colonial –totes van tancar ahir amb guanys a la borsa, sobretot la immobiliària, que es va anotar un 2,61% després de les fortes pèrdues dels darrers dies–, només queda una catalana en l’Íbex 35 que no ha traslladat la seu. Es tracta del fabricant d’hemoderivats Grifols, que diu que la qüestió no està ara en estudi, si bé obre la porta a prendre les “mesures necessàries” en funció de com evolucioni la situació.

També van anunciar ahir el trasllat de les seves seus socials a Madrid la societat de valors GVC Gaesco, Torraspapel i SegurCaixa. Grup Planeta i Idilia Foods (Nocilla) ho condicionen a una DUI. En tots els anuncis de trasllat de seu es repeteix que no suposa moviment de plantilla ni d’activitat d’aquestes empreses a Catalunya. Amb relació als motius d’aquests trasllats es va pronunciar ahir el ministre d’Economia, Luis de Guindos, que va negar que es facin pensant en una cada vegada més probable independència, “que no tindrà lloc”. Per De Guindos, el motiu és la “irracionalitat i la radicalitat” del govern català.

Tots vam mostrar la nostra preocupació per la situació i per la inseguretat jurídica
Josep Antoni Belmonte
president de la cepta de tarragona
Demanem al govern espanyol protecció per a les empreses que es queden
Miquel Donnay
president del consell de gremis de comerç, serveis i turisme
La reacció de les empreses es deu a la irracionalitat de la Generalitat
Luis de Guindos
ministre d’economia espanyol

La CEOE demana no fer boicot als productes catalans

Antonio Garamendi, vicepresident de la patronal espanyola CEOE i president de Confemetal, va apel·lar ahir al “seny” per no fer boicot als productes catalans, perquè seria, hi va afegir, una “mala notícia” no només per a l’economia catalana, sinó també per a l’espanyola. En aquest sentit, José Luis Bonet, president de Freixenet i president de la Cambra de Comerç d’Espanya, va admetre en una entrevista a la cadena COPE la seva preocupació per l’efecte que podria tenir un boicot al seu cava. Bonet va avançar la setmana passada que té intenció de proposar al consell de la cavista el trasllat de la seva seu social en la propera reunió. La marca ja va experimentar una caiguda de les vendes pel boicot organitzat cap a productes catalans fa anys i ara Bonet tem que això es repeteixi, si bé no va concretar si també té por d’un boicot al seu producte a Catalunya.

En declaracions a TVE, Garamendi també es va pronunciar sobre el degoteig d’anuncis de trasllats de seus socials fora de Catalunya. A parer del vicepresident de la CEOE, aquestes decisions estan sent “tremendes” per a les empreses pel seu sentiment de pertinença a un territori. En tot cas, per Garamendi, aquests moviments s’estan fent per “responsabilitat”, i va alertar que, als anuncis de les grans cotitzades, els seguirà un nou degoteig de petites i mitjanes empreses que faran el mateix pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona