Economia

Més ocupació, atur més femení

La recuperació del mercat fa que l'atur femení torni a ser més alt que el masculí

Els sindicats creuen que les empreses opten per contractar homes perquè donen menys ‘problemes' de conciliació

Les dones no han estat mai l'alumne avantatjat del mercat laboral. La seva taxa d'atur s'ha situat històricament per sobre de la dels homes, però durant la crisi, i especialment en els primers anys, aquesta tendència s'havia capgirat. El motiu, el fet que la destrucció d'ocupació afectés sobretot sectors d'activitat amb major presència d'homes, com ara el de la construcció.

Per això, si bé en el quart trimestre del 2007, abans que es notés l'impacte de la crisi en el mercat laboral, la taxa d'atur femenina a Catalunya segons les dades de l'EPA era del 7,68%, la dels homes quedava en el 5,60%, però a principis del 2010 els homes superaven les dones en tres punts (19,12% respecte del 16,38%).

Aquesta anormalitat estadística (més atur masculí que femení) s'ha mantingut més o menys estable durant tota la crisi, però l'any passat es va començar a capgirar i aquest any les dades de l'EPA del primer i el segon trimestre mostren que l'atur es torna a feminitzar al mateix compàs que la recuperació del mercat de treball.

Des de la UGT alerten que dels 9.044 nous contractes que es van signar al Principat en el darrer mes, el juliol, tan sols 1.611 corresponien a treballadores. Per la secretària d'igualtat i formació professional de la UGT de Catalunya, Eva Gajardo, aquestes dades posen de manifest que les empreses estan aprofitant el context d'elevat atur (prop del 16%) per discriminar les dones envers els seus competidors masculins: “Les dones tenen més problemes per conciliar i, en canvi, els homes tenen més disponibilitat, que és el que ara busquen més les empreses, treballadors als quals puguin canviar l'horari d'un dia per l'altre.”

Això es fa especialment palès en el sector serveis i en àrees on abans la dona era predominant. Pel professor d'economia del grup AQR-IREA de la Universitat de Barcelona, Raül Ramos, resulta evident que la millora de la conjuntura econòmica i la creació de més llocs de treball “ha fet que hi hagi més competència per a aquests llocs de treball, perquè tenim molts homes que estan aturats i que es plantegen buscar feina en sectors on abans no anaven”.

Factors diversos

Però pel professor de la UB resulta massa aventurat explicar-ho tot prenent com a base una actitud discriminatòria de les empreses que contracten: “Les dones no només hi poden sortir perdent per aquest factor de conciliació, sinó també, amb un nivell de formació igual, perquè els homes acostumen a tenir una experiència laboral més llarga, i això també pot fer decantar la tria, per exemple.”

El que sembla evident, però, és que el que mostren les dades dels darrers mesos es pot continuar replicant en la segona meitat de l'any, i que, per tant, es continuï veient que els homes copen bona part dels nous contractes i que la bretxa de gènere en l'atur es mantingui o fins i tot augmenti en perjudici de les dones: “Ens temem que el que estem veient ara sigui la tendència que es repliqui més endavant”, indica Gajardo.

Si es repassen les dades de creació d'ocupació, en els darrers mesos hi ha dos factors que es repeteixen de manera constant: el predomini de la contractació temporal i la major contractació d'homes respecte de les dones. Junt amb els joves, les dones semblen les grans oblidades del procés de recuperació econòmica.

A més, totes les dades posen de manifest que no només les dones es beneficien menys de la nova creació d'ocupació, sinó que resulten també més afectades que els homes per la creixent precarietat del mercat laboral. Així passa per exemple amb la temporalitat. Si es miren les xifres oficials, les taxes de temporalitat no semblen gaire diferents, i per exemple en el cas de Catalunya es mou tant per a homes com per a dones al voltant del 19% i del 20%. Però això és així perquè el sector amb major temporalitat és el de la construcció, i aquí el predomini és masculí. Però els experts alerten que una anàlisi sense la construcció deixa la dona en una posició molt més feble.

Un 58,3% de les dones aturades fa més d'un any que busquen feina, dos punts per sobre dels homes. I la diferència pot continuar creixent.

LES FRASES

Ells tenen més disponibilitat i les empreses volen treballadors flexibles amb els horaris
Eva Gajardo
secretària igualtat ugt catalunya
Les dones també hi poden sortir perdent, perquè en general tenen menys anys d'experiència
Raül Ramos
professor de la ub

I tot i així, continuen actives

Hi ha una diferència important entre el comportament dels treballadors en aquesta crisi respecte de les anteriors que incideix en la situació de l'atur femení. La diferència és que en crisis prèvies aquestes dones amb un perfil poc qualificat, quan eren expulsades del mercat laboral, acabaven desistint en la recerca de feina –acabaven tirant la tovallola, el que es coneix com a efecte desànim–. En canvi en la crisi actual això no ha passat. Com explica el professor de la UB, Raül Ramos, “en aquesta ocasió la taxa d'activitat no només no ha disminuït, sinó que fins i tot ha augmentat, “i això per exemple ha fet que en altres crisis la taxa d'atur baixés més ràpidament que ara”.

Segons dades de la Generalitat sobre l'EPA del primer trimestre, a Catalunya la taxa d'activitat de les dones de 16 a 64 anys és del 74,8%. És menor que el 83,2% dels homes, però és històricament alta tenint en compte l'entorn econòmic i del mercat de treball del moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida