Economia

Economia

micromecenatge immobiliari

El micromecenatge entra amb força en el món immobiliari

El repunt del sector i la baixa rendibilitat de la renda fixa anima els petits estalviadors a invertir en la construcció

Les operacions, que es fan en línia, estan obertes a partir de 50 euros

El sistema és senzill. Se selecciona un immoble –normalment en una ciutat amb molta demanda–, es busquen inversors per finançar-ne la compra i, si cal, la rehabilitació i després es posa a la venda i els inversors es reparteixen les plusvàlues generades. Aquesta és l'operació tipus que ofereix l'anomenat “micromecenatge immobiliari”, una modalitat d'inversió que tot just comença a despuntar en el mercat.

Dídac Figueras, soci fundador de la plataforma gironina Inveslar, explica: “No fem res que no es fes abans, però ara es fa cent per cent en línia, hem canviat la manera de fer-ho.” I amb aquest canvi s'ha obert un tipus d'operacions –que abans quedaven relegades a inversors més professionals– a un públic generalista: “Hem posat la inversió immobiliària a l'abast de tothom”, explica Figueras. La seva plataforma ofereix la possibilitat d'invertir-hi a partir de 3.000 euros per a operacions de venda, però aquest llindar baixa fins a 100 euros per a les operacions patrimonialistes, on es destina en una primera fase l'immoble al mercat de lloguer. Inveslar fa només mig any que està en funcionament i ja compta amb cinc-cents inversors registrats; acaba de tancar la seva primera venda (una casa situada a l'Escala, tot i que el centre d'interès d'Inveslar es concentra a la capital catalana): “Som la primera plataforma que ha tancat una venda a l'Estat”, afirma Figueras. I amb una rendibilitat superior al 12% per als inversors que hi van posar diners per comprar-la fa poc més de mig any.

Precisament, aquest és un dels atractius d'aquestes operacions “com a alternativa a la renda fixa, amb rendibilitats que són fins i tot negatives”, manifesta Figueras. A més, tal com explica el soci de la plataforma també catalana Privalore, Jorge Marqués, “dónes una opció d'inversió que el particular és capaç d'entendre, mentre que això no passa en la borsa o en altres tipus de productes financers”. És una inversió tangible i propera, i el petit estalviador pot triar exactament en quin barri i en quin immoble vol invertir.

D'altra banda, aquest model d'inversió permet una gran diversificació del risc. Aquest és, explica el director de màrqueting de la plataforma madrilenya Housers, José María Herrán, un altre element d'atracció. Housers està oberta a aportacions a partir de 50 euros, “i això permet que amb un pressupost limitat puguis participar en diferents inversions”. La plataforma té 38 actius a Madrid, Barcelona i València, i acaba de protagonitzar la primera operació de micromecenatge per promocionar un edifici sencer a Madrid que tindrà quaranta pisos.

Housers va ser una de les plataformes pioneres –va començar a operar fa tot just un any, just després que s'aprovés la llei de foment de finançament empresarial que regula el micromecenatge corporatiu–, i avui té vint mil usuaris registrats i més de nou mil inversors actius. Les rendibilitats que ofereix, explica Herrán, es mouen entre el 3% i l'11% en funció del tipus d'operació i en cada compra hi intervenen una mitjana de quatre-cents petits inversors. “Hem arribat a tenir més de sis-cents inversors en una operació”, destaca Herrán.

Una promoció diferent

Privalore, que se centra en la rehabilitació d'immobles “amb una filosofia de buscar el benestar”, segons explica Marqués, ha obert la línia del micromecenatge per finançar els seus projectes de promoció: “No volem fer obra nova sinó revalorar immobles que ja existeixen.” Els inversors poden entrar amb aportacions a partir de mil euros, “perquè amb quantitats més baixes les persones no solen llegir totes les pàgines del contracte”, destaca el soci, i es diferencia d'altres plataformes perquè sempre manté una participació directa del 65% en les operacions: “És una manera de donar confiança als nostres inversors perquè, si nosaltres hi guanyem, ells hi guanyen.”

Sigui quin sigui el format escollit, el cert és que el sector preveu un creixement ràpid perquè, tal com diu Marqués, “la gent busca alternatives al que els ofereix la banca”. La prova que la implantació d'aquest tipus d'inversió té bones perspectives és que la taxa de repetició d'aquestes plataformes és alta, és a dir, els inversors solen repetir. I no hi ha ni de lluny un sol perfil: “Potser la majoria tenen entre 30 i 50 anys i estan més acostumats a operar en línia, però també tenim algun inversor de 80 anys”, explica Marqués.

LES FRASES

No fem res nou, però hem posat la inversió immobiliària a l'abast de tothom
Dídac Figueras
soci fundador d'inveslar
Dónes una opció d'inversió que el particular és capaç d'entendre
Jorge Marqués
soci fundador de privalore
Frase
Nom
CÀRREC
Frase
Nom
CÀRREC
Frase
Nom
CÀRREC
Permetem que amb un pressupost limitat puguis participar en diferents inversions
José María Herrán
director de màrqueting de housers


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona