Economia

L'impost turístic s'amplia a tots els creueristes i s'apuja en el cas dels habitatges

La llei d'acompanyament preveu posar al dia el tribut en les modalitats que més han crescut els últims anys

Els diners es podran destinar a inspeccions

L'impost sobre les estades en establiments turístics és un dels que més canvien de fesomia en l'avantprojecte de la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2017, ja que es renovarà de dalt a baix per millorar-ne la gestió i posar-lo al dia dels canvis que s'han produït en el sector. Tot just creat el 2012, el govern considera que ha tingut bons resultats, i en manté els tipus generals perquè prefereix ampliar-ne abans la base amb les modalitats que han crescut més els últims anys. L'Ajuntament de Barcelona havia demanat apujar tarifes per equiparar-les a les d'altres ciutats europees, però s'ha recordat que l'IVA hoteler també és superior a la mitjana. Amb les novetats introduïdes, s'espera recaptar ja uns 7,7 milions més l'any que ve, que situaran la xifra total sobre els 50 milions.

Si s'aprova el text actual, a partir de l'1 d'abril pagaran la taxa tots els creueristes que paren a Catalunya –especialment a Barcelona, el principal port del Mediterrani, si bé també n'atraquen a Palamós i Tarragona–, tot i que no hi passin la nit, i no tan sols els dels vaixells que estaven ancorats més de 12 hores a port com fins ara. Tots els nous contribuents pagaran, això sí, la tarifa mínima, 0,65 euros. Amb això, es descarta la idea inicial prevista en l'anterior avantprojecte del mes de maig, més complexa d'aplicar, d'imposar criteris més rígids per definir les hores d'entrada i sortida dels vaixells al port.

D'altra banda, es crea una tarifa especial per als habitatges d'ús turístic, que fins ara tributaven amb la tarifa baixa, i passen a fer-ho en la banda alta: 2,25 euros per nit a Barcelona (com un hotel de 5 estrelles, en lloc dels 0,65 que pagaven ara) i 0,9 euros a la resta de Catalunya (com un hotel de quatre estrelles, el doble que fins ara). El govern argumenta que la seva gran proliferació ha dut moltes externalitats negatives sense generar llocs de treball ni grans despeses a l'amo.

El text preveu, a més, que els diners que es recaptin per aquest concepte puguin tenir un ús finalista, i es destinin al control i inspecció d'aquests habitatges per detectar l'activitat il·legal, tasca que ha emprès especialment l'Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, s'estableix un règim d'infraccions i sancions específic per a l'impost, i s'introdueixen nous supòsits d'exempció, per força major o motius de salut.

LA XIFRA

7,68
milions
més preveu recaptar el govern el 2017 amb les novetats. El 2015, la recaptació total va pujar a 43,17 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia