Economia

Mundó reclama simplificar el retorn de les clàusules sòl

El conseller insta l'Estat perquè estableixi un procediment extrajudicial que eviti molèsties als afectats i el col·lapse dels jutjats

Demana prioritzar el client davant de les entitats bancàries

La Generalitat vol facilitar i agilitar al màxim el retorn dels diners cobrats indegudament per la banca a través de les clàusules sòl que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar il·legals dimecres. Per aquest motiu, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va enviar ahir una carta per reclamar a l'Estat i al Banc d'Espanya un protocol clar i regulat perquè el retorn es faci de forma automàtica i eviti la sobrecàrrega de feina als jutjats. En la seva carta, adreçada al ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, Mundó apel·la a la necessitat de “evitar una càrrega innecessària als ciutadans” i el col·lapse de feina als treballadors i les instal·lacions de la justícia i considera “urgent” que tant l'executiu espanyol com el Banc d'Espanya “dictin una norma que fixi el procediment extrajudicial que obligui les entitats bancàries a retornar els diners que mai no haurien d'haver cobrat”. Si no s'estableix oficialment aquest mecanisme, els clients “hauran de suportar una càrrega encara més gran per recuperar el que es seu”.

La sentència del TJUE sobre les clàusules sòl implica que la banca haurà de retornar de forma retroactiva a tota la vida dels crèdits hipotecaris, els interessos que va cobrar de més en els crèdits a tipus variable mitjançant l'establiment d'un topall mínim per a la taxa d'interès, independentment de l'evolució de l'Euríbor, que durant els últims anys ha anat clarament a la baixa.

La decisió contradiu la que un temps abans havia sentenciat el Tribunal Suprem espanyol, que limitava la retroactivitat a l'any 2013, moment en què es van interposar les primeres denúncies. La magistratura europea, en canvi, considera que si hi ha hagut una praxis irregular, aquesta ho és des de bon començament.

Fixa criteri jurídic

Des del Parlament, Mundó va afegit que la sentència europea, “estableix un criteri jurídic que obligarà a interpretar-ho en aquests termes a tots els tribunals espanyols”. El conseller es va mostrar convençut que els tribunals locals hauran d'acabar aplicant el criteri del comunitari, ja que la sentència d'aquest és “transcendent” i “fixa criteri jurídic”, cosa que obliga tots els tribunals a aplicar-la. Per questa raó, va insistir el titular català de Justícia, “si acabaran recuperant els diners, no té sentit abocar els clients a reclamar aquesta qüestió als tribunals, perquè els generarà un autèntic viacrucis de temps i diners i col·lapsarà els jutjats, com ja va passar amb les participacions preferents”.

Per Mundó, “seria inacceptable que ara per comoditat no es pensés més en els ciutadans que en les entitats bancàries”, algunes de les quals s'han mostrat totalment contràries a retornar els diners d'ofici. “El govern espanyol i el Banc d'Espanya –va subratllar– tenen mecanismes suficients per establir un procediment extrajudicial que fixi els termes d'acord amb els quals totes les entitats bancàries retornaran a els imports partir de la sol·licitud dels clients.

Segons el conseller, altres vegades s'han pres decisions “en temps rècord” i “no seria acceptable desentendre's de la qüestió i deixar-ho en mans de clients i bancs”.

LA FRASE

Seria inacceptable que per comoditat es pensés més en els bancs que en els ciutadans
Carles Mundó
conseller de justícia de la generalitat

LES XIFRES

1,25
per cent
va caure ahir el Popular a la borsa. Amb tot, el càstig del mercat al sector no va ser tan fort com la vigília.
3.000
euros anuals
de mitjana és el que algunes associacions d'usuaris calculen que s'ha abonat de més des del 2009.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona