Economia

El govern capta un 8% més en els tributs que gestiona

El sector immobiliari va impulsar el 2016 els guanys per impostos recaptats a través de l'Agència Tributària de Catalunya

La Generalitat va ingressar l'any passat 2.914,9 milions d'euros via els impostos que gestiona a través de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), fet que suposa un 15,11% sobre el total i un creixement del 8,38% en relació amb el 2015.

Aquí s'exclou l'impacte negatiu derivat de les devolucions produïdes arran de l'anul·lació per part del Tribunal Constitucional de l'impost sobre la producció d'energia nuclear, així com de l'impost sobre dipòsits en les entitats de crèdit. Comptant aquest efecte, i tal com es recull en el darrer informe mensual dels tributs publicat pel govern, els ingressos per tributs gestionats per l'ATC hauria estat de 2.880 milions d'euros el 2016, prop d'un 6% més que en l'exercici anterior.

Millora global

En conjunt els ingressos tributaris de la Generalitat van sumar 19.530,8 milions d'euros, un 9,77% més. Aquí s'inclouen, d'una banda, els tributs gestionats per l'Estat no subjectes a bestretes (l'impost sobre hidrocarburs o l'impost estatal sobre dipòsits bancaris), que van sumar 385,2 milions d'euros, amb un increment del 2% i un pes sobre el total de l'1,97%. De l'altra, s'inclouen els recursos subjectes al sistema de bestretes del model de finançament (IRPF, IVA), que van aportar un 10,6% més, fins als 16.265,6 milions d'euros. Aquesta partida pesa un 83% del total.

Pel que fa als tributs gestionats per la Generalitat, l'informe posa de manifest que l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, amb un import contret de 1.652,9 milions d'euros, va ser la partida més important i també una de les que més van créixer (12,14%), gràcies a la millora de les operacions de compravenda d'habitatges de segona mà i en la concessió d'hipoteques.

També els ingressos derivats de l'impost de successions i donacions van créixer (4,10%), fins als 464,6 milions d'euros, i els de l'impost sobre el patrimoni (7,31%), fins als 495,5 milions d'euros.

En general totes les partides de tributs van augmentar respecte del 2015 per la millora de l'activitat econòmica, cosa que per exemple es va fer especialment palesa en els ingressos per l'impost que grava les estades en establiments turístics, que va aportar 47,6 milions d'euros: el 10,29% més.

L'informe de tributs també recull els 11,5 milions d'euros derivats de l'impost català sobre habitatges buits, contra el qual l'Estat va interposar un recurs d'inconstitucionalitat que està actualment en tràmit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona