Economia

pagesia

preu de l'oli

El preu en origen de l'oli d'oliva s'enfila a preus de fa una dècada

Arreu de la UE, la collita és inferior al previst inicialment, però el consum interior es manté estable i augmenta el nombre d'exportacions

L'oli llampant, el de menys qualitat i destinat a refinar, ja es paga a 3,6 euros el quilo

L'oli d'oliva, tant el refinat com el verge extra, serà més car d'aquí a poques setmanes si la gran distribució en trasllada les puges que en les últimes setmanes s'han registrat per les cotitzacions en origen. La producció arreu dels principals països productors del Mediterrani –l'Estat espanyol, Tunísia i Itàlia– és fins i tot menor del previst en l'inici de collita. El consum, per tant, tira, i al gener hi va haver més exportacions per la previsió de països com Itàlia i clients habituals, perquè no es tornin a quedar sense oli nou.

A la DO Garrigues, les vendes a l'inici de campanya es van situar sobre els 3,60 euros el quilo, però aquesta setmana ja s'han enfilat fins als 4. Les cooperatives i els molins privats han optat per vendre'l al detall, entre 4,40 i 4,80 euros per quilo. Enric Dalmau, president de la DO Garrigues, explica: “És el tercer any que el preu augmenta. Estem contents, perquè el preu s'està normalitzant després d'anys d'anar quasi per sota de cost. Ara bé, això no compensa la pèrdua de collita.” La denominació té un potencial de 6 milions de quilos, però tanca la campanya amb una collita de 2,5 milions perjudicada per la sequera.

A Andalusia, que marquen la pauta de preu com a primers productors mundials, encara cullen. Les previsions inicials eren collir-ne 1,4 milions de tones a tot l'Estat, però fins al desembre sols n'havien obtingut 543.000 tones. La federació d'espanyola de la indústria augura que tancaran campanya amb 1,3 milions de tones. La situació és semblant a la resta de països productors i consumidors. L'oli llampant, de menys qualitat i que cal refinar per al consum, ja val 3,6 euros.

Són els estocs més baixos des de fa quatre anys

La demanda d'oli a les Garrigues, i també a l'Estat espanyol, es manté, però el nombre d'exportacions augmenta. La indústria espanyola calcula que enguany els estocs seran un 29% inferiors als de les últimes quatre campanyes. “Uns estocs de 200.000 tones es considera zero. Això augura un inici per a la propera campanya bo quant a preus”, assegura Dalmau. I hi afegeix: “Som en un mercat global i els preus es fixen segons les previsions.”

Els productors de la DO no estan excessivament preocupats perquè aquest augment de preus faci que alguns consumidors es passin a l'oli de llavors, més barat: “Augmenta el coneixement que el d'oliva és el millor greix per a la salut. Sigui refinat, verge o verge extra.” La denominació produeix verge extra, de qualitat superior, i la competència afectarà més a la indústria que en ven de refinat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

Barcelona
Contra xifrada
Anna Pinter Pla

Un bon àpat per la inclusió

Torroella de Montgrí

Jornada per aprofundir en el turisme inclusiu al Baix Empordà

Torroella de Montgrí