Economia

Immobiliari

Lloguers en temps rècord

Segons el portal el 21% dels pisos es lloga en menys de 48 hores a Barcelona

La immobiliària Amat indica una mitjana d'1,5 mesos però hi afegeix que molts “volen” en hores

Amat fixa l'augment en el 16% l'any passat

El desajust entre oferta i demanda és tan gran al mercat de lloguer, i especialment a Barcelona i la seva àrea d'influència, que els pisos es lloguen en temps rècord. Segons un informe del portal immobiliari Idealista, el 21% dels habitatges que surten al mercat de lloguer a la capital catalana desapareixen en menys de 48 hores. Aquesta pressió no és ni de bon tros igual a Tarragona, on el percentatge és del 6%, o a Girona i Lleida, on no es dona cap cas. Els “lloguers immediats”, com els denomina Idealista, es concentren, a Catalunya, a l'àrea metropolitana de Barcelona. Ho saben bé a la immobiliària catalana Amat, que concentra la seva activitat sobretot a Barcelona, Sant Just Desvern i Sant Cugat. El director de l'oficina de Barcelona, Guifré Homedes, explica que, tot i que la mitjana del 2016 va ser d'1,5 mesos de temps per llogar un pis, el nombre de casos en què una oferta dura tan sols hores està creixent amb força: “La velocitat de lloguer és altíssima.”

Segons les dades d'aquesta immobiliària el 2016 el 86% dels pisos que va llogar (la firma gestiona una cartera de més de vuit mil habitatges en aquest règim) van trigar menys de dos mesos a trobar llogater, i només un 4% va necessitar més de tres mesos. Són ritmes que s'han accelerat durant l'any passat per la pressió que genera la demanda i la poca oferta disponible. Només en pisos destinats al mercat turístic es calcula que Barcelona ha perdut fins a 18.000 habitatges que abans es destinaven al mercat tradicional. Tot plegat impulsa els preus a l'alça. Segons l'informe d'Amat, les rendes van augmentar un 16% l'any passat al conjunt de les àrees on treballa, i Homedes preveu que aquest 2017 la tònica continuï igual. En tot cas, la immobiliària posa l'accent en una certa dualitat en els preus, més enllà de les diferències per barris: “Les grans pujades, les veiem en els nous contractes, en les renovacions els augments es moderen al 6,5%”, destaca Joana Amat, codirectora de la firma. En tot cas Amat sí que admet casos en zones com l'Eixample on “es fa fora el llogater per anar a buscar un nou que pagui un 25% més”. L'informe recull també que, si bé abans la tipologia més llogada era la de pisos de menys de 800 euros al mes, l'any passat el 50% se situava entre els 800 i els 1.500 euros.

Locals convertits en pisos

L'augment de rendes i el fet que molta gent estigui assumint lloguers “al límit”, destaquen des d'Amat, podria fer augmentar el volum de morositat en el mercat del lloguer. D'altra banda, Joana Amat posa l'accent en la necessitat de generar seguretat jurídica, incentius fiscals i ajudes per finançar-los “perquè els inversors es plantegin tornar a fer promocions de lloguer social en sòls municipals”. La immobiliària també ha presentat a l'Ajuntament de Barcelona una proposta per convertir locals comercials buits, “n'hi ha uns quinze mil que fa més de deu anys que estan desocupats i que no s'ocuparan més”, diu Amat, en habitatges a peu de carrer pensats per a la gent gran.

Un “miracle” tenir l'índex a temps
Joana Amat participa en el grup de treball de la Generalitat sobre el lloguer i indica que caldria “un miracle” per complir el calendari previst pel govern per tenir l'índex de referència dels preus del lloguer a final de mes. Amat explica que encara s'estan ajustant els criteris correctors per valorar per exemple l'estat del pis “i no penalitzar els propietaris que han invertit per fer-hi obres”. A més Amat, que també participa en el grup de treball de l'Ajuntament de Barcelona, creu que el consistori que dirigeix Ada Colau se sortirà en part amb la seva i, a l'índex general de la Generalitat, s'hi afegiran ponderacions fetes pels ajuntaments en els casos de les grans ciutats del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA