Economia

Empreses

Crèdits més professionals

La plataforma de préstecs a empreses ja té un 40% d'inversors institucionals

L'any passat va mobilitzar 6 milions d'euros i espera duplicar la xifra enguany

Estudia acords de col·laboració amb la banca

Han passat quatre anys des de que la plataforma Arboribus tanqués la primera operació de ‘crowdlending' a l'Estat. Aleshores aquesta modalitat de finançament, que bàsicament consisteix en que particulars deixen diners a empreses en forma de préstec, era una gran desconeguda. Avui hi ha més d'una desena de plataformes a l'Estat que es dediquen a aquesta activitat, tot i que encara, explica un dels fundadors d'Arboribus, Josep Nebot, “hi ha moltíssimes empreses que no coneixen aquesta opció”. El mercat, però, creix sense parar i l'operativa d'aquesta plataforma catalana n'és un molt bon exemple. Dels 150.000 euros que va mobilitzar el 2013, en sis mesos d'activitat, va saltar als 6 milions d'euros el passat 2016. Per a enguany Nebot confia en mantenir el ritme de creixement i assolir els 12 milions d'euros.

Aquest salt prové no només del major coneixement entre les empreses i la captació de companyies més grans, sinó sobretot per la “professionalització” dels inversors, explica Nebot. Del particular amb estalvis i a la recerca d'una rendibilitat atractiva —al voltant del 5%—, la plataforma ha passat a donar entrada als inversors institucionals i avui aquests ja representen el 40% dels 3.500 registrats. El canvi es va accelerar sobretot l'any passat pel guany de transparència, que ha portat la nova llei de ‘crowdlending' i la posterior supervisió de les plataformes per la CNMV. Ara Arboribus compta amb inversors professionals i family office i negocia amb fons d'inversió especialitzats en aquest tipus d'operacions. L'atractiu és evident perquè les rendibilitats de les operacions freguen el 5%, que ja descompta una mora d'entre l'1,8% i el 2%.

Captar inversors més grans vol dir també poder assumir operacions més grans. La plataforma ja ha tancat préstecs de 450.000 euros i ara n'estudia de mig milió d'euros: “Això alhora ens ha permès tenir empreses de major volum”. La forquilla és àmplia. Cal un mínim de facturació de mig milió per a poder accedir a la plataforma (i en breu pujarà al milió d'euros), i la majoria de les que treballen amb la plataforma passen dels 5 milions d'euros de xifra de negoci, “i treballem amb firmes més grans, de 50 milions d'euros”. El nexe en comú és que busquen alternatives a la via clàssica del finançament bancari, que avui encara representa més del 90% del mercat: “Diversificar les vies de finançament els atorga una major fortalesa financera, i els nostres costos són molt competitius respecte de la banca,i per això les empreses guanyen consciència”, destaca Nebot.

Els bancs també i per això es miren molt de prop l'activitat que fan plataformes com Arboribus. Saben que encara es mengen quasi tot el pastís del crèdit a empreses però són conscients que el ‘crowdlending' no fa sinó créixer i per això Nebot explica que una de les novetats importants aquest any pot ser tancar algun tipus d'acord amb una entitat financera: “Des de que vam començar a operar ens han seguit i hem tingut reunions amb la banca i ara estudiem tancar una aliança per a la co-inversió”, avança. L'objectiu, que l'entitat financera en qüestió dupliqui la quantitat prestada pels inversors adscrits a Arboribus, i per tant, afegeix Nebot, “tenir entrada a empreses encara més grans amb necessitats més elevades de finançament”.

Un crèdit en poques hores
Un dels atractius d'aquestes plataformes és que en 48 hores fan l'anàlisi de solvència i en pocs segons poden tenir ‘compradors' per a un crèdit de 200.000 euros. Com a màxim les demandes estan 20 dies penjades abans de col·locar-se.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA